1411 съдии избраха шестима колеги в новия ВСС

Шестимата съдиите, избрани от колегите си за членове на бъдещия Висш съдебен съвет, са Мария Терзийска, Явор Колев, Миглена Тянкова, Васил Петков, Даниела Александрова и Младен Димитров (отляво на дясно).

След гласуване в два тура

Въпросът е дали разпадащото се 47-о Народно събрание може да избера останалите 11 членове на съвета

КС решава може ли да се удължи мандатът

Шестима съдии, повечето от които административни ръководители в окръжни и районни съдилища, бяха избрани за членове на бъдещия Висш съдебен съвет (ВСС). Вотът се проведе в два тура през уикенда и резултатите станаха известни късно вечерта в неделя.

Право на глас за вота имаха 2197 съдии от цялата страна, като повечето от тях се включиха онлайн. В първия тур участваха 1442-ма магистрати, но той се провали, защото никой от 15-те кандидати не получи повече от половината от гласовете. В неделя това изискване отпадна, в изборите гласуваха 1411 съдии (64,22% от имащите право на глас) и за член на ВСС с най-голяма подкрепа от 721 гласа бе избрана Мария Терзийска, заместник председател на Окръжния съд във Варна. Явор Колев - председател на Административния съд в Пловдив получи 699 гласа, Миглена Тянкова - председател на Окръжния съд в Хасково - 676, Васил Петков - председател на Окръжния съд в Ямбол - 645, Даниела Александрова - заместник председател на Софийския районен съд - 591 и Младен Димитров - председател на Районния съд във Велико Търново - 552.

Така в бъдещия ВСС съдиите не изпратиха нито един свой колега върховен или апелативен съдия и само един магистрат от София, като останалите са от Варна, Пловдив, Ямбол, Хасково и Велико Търново.

На 9 и 10 юли предстои и прокурорите от цялата страна да гласуват за своите четирима представители в кадровия орган на съдебната система. Следователите вече дадоха своя вот за Петко Петков, председател на тяхната професионална Камара.
Остава обаче големият въпрос - дали разпадащото се 47-о Народно събрание може да избере останалите 11 членове на ВСС. За всеки от тях трябва да се гласува с квалифицирано мнозинство от над 160 депутати.

Мандатът на сегашния ВСС изтича на 3 октомври. Дали обаче той може да бъде продължен, ако не е избран новия състав - не се знае. Отговор вероятно може да се съдържа в решението на Конституционния съд, който трябва да се произнесе дали Инспекторатът към ВСС може да работи, ако не избран новия му състав - тоест, дали според Конституцията нуждата от непрекъснато функциониране на определен изборен орган взема превес над мандатността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право