145 кражби на Цветан Василев в 5000 страници (обзор)

SONY DSC

Броени часове  след като обяви, че е приключила работата по разследването за Корпоративна търговска банка, прокуратурата публикува 5000 страници с постановленията за привличане на всичките 18 обвиняеми по делото. Документите могат да се прочетат на сайтовете на ведомството и на „Труд“.

Разследването се води от спецпрокурори, тъй като делото е за организирана престъпна група, източвала банката в продължение на шест години - от януари 2088 до 20 юни 2014 година. Според обвинението неин ръководител е мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. Той има обвинения и за длъжностно присвояване, т.е. за кражба. В постановленията са изброени 145 такива деяния на Василев, като едно от тях е свързано с липсващите 206 млн. лв. от главната каса на банката.

Малко след като прокуратурата пусна томовете данни,  синдиците на фалиралия трезор също разпространиха информация.

„Събрани са около 600 милиона лева - сумата е над 40 процента от стойността на активите на банката към датата на обявяването й в несъстоятелност (22 април 2015 г.), която е 1 милиард и 378 милиона лева“, съобщиха синдиците.

Те добавиха, че коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13%. По време на специалния надзор от квесторите са осчетоводени прехващания в размер на около 850 млн. лева. Като резултат били освободени множество обезпечения и е увредена масата на несъстоятелността.

„Това допълнително влошава ситуацията и затруднява работата. Длъжниците не само не погасяват кредитите си и не връщат придобитите с тях активи, но и с всякакви средства се борят това да стане“, пише още в съобщението.

 

Коментари

Задължително поле