15 години затвор за грък, убил наш емигрант

Близките на Радко Иванов предявяват граждански иск за 600 000 евро кръвнина

Според гръцкия закон, ако извършителят на деянието е над 75 години, ще излежи в затвора една четвърт от присъдата

Съдът в град Амалиада, Гърция постанови 15 години затвор за старец застрелял хладнокръвно с ловна карабина български емигрант.

Драмата се разиграла преди година в град Патра. 45-годишният Радко Иванов от Варна пребивавал в южната ни съседка от 2009 г. Там нашенецът припечелвал с тежък труд в строителството и земеделието, за да изхранва седем гърла у нас. Гурбетчията издържал двете си деца, майка си и още четирима роднини в морската столица. Последно работел във фермата на 78-годишния Спиридонос Кюрка. Гръцкият пенсионер му дал да се настани в дървена барака под наем. Там Радко живеел с приятелката си Елена Добрева и още един сънародник. Българските гурбетчии и фермерът често се събирали вечер на раздумка. Около 18,44 часа в злополучния 22 ноември 2016 г., както обикновено били на трапезата, черпели се и след като пийнали, между стопанинът и работниците му избухнал скандал. Старецът мигом измъкнал ловна карабина, насочил я към главата на Радко и гръмнал. Българинът се свлякъл на земята в локва кръв. Стрелецът пък изхвърлил оръжието, метнал се на автобус като се опитал да избяга. След кратко преследване полицията спряла рейса, който пътувал по линията Каминия-Патра и убиецът бил задържан.

Тежко раненият българин пък бил транспортиран в болница, но въпреки усилията на лекарите, починал. Почерненото семейство успяло да събере пари от приятели и познати, тялото било докарано от Патра във Варна и погребано. Разходите стигнали 1900 евро.

Радко близо 22 години е бил леяр в Кремиковци, а след това работел на строителни обекти. Когато бизнесът в тази сфера замрял, той се принуди да замине за Гърция.

Бивш негов работодател се трогнал от злата участ и помогнал на сина и дъщеря му да наемат адвокат от Солун, който да ги представлява пред съда.

Разследването на кървавата саморазправа продължило година, а стрелецът направил самопризнания. На 13 ноември извършителят на зверството бе изправен на подсъдимата скамейка в град Амалиада. Въпреки, че убийството е извършено в Патра, адвокатът на близките на Радко - Фармакис Йоргос изискал делото да се гледа в град Амалиада по безпристрастност.

Заради съмнения от манипулации и опорочаване на делото, зачернените близки настояха процесът да бъде отразен от вестник „Труд“. Минути преди заседанието подсъдимият бе доведен от охрана в съда, но без белезници. При опит на репортер да заснеме в коридора на съдебната палата извършителя на престъплението, гардовете мигом оставиха подсъдимия и се нахвърлиха върху журналиста, крещейки: „Дай фотоапарата! Веднага изтрий снимката!“. След принудителното изтриване на кадрите, направени в кулоарите на съда, последва личен обиск. Едва след унизителната сцена и явна неприязън към българската страна в процеса, бе даден ход на делото.

От обвинителния акт стана ясно, че в злокобната вечер между гръцкият пенсионер и нашенците се завързала свада, тъй като Спиридонос Кюрка започнал да обижда морала на българите и да критикува страната ни. Радко се засегнал на чест и се опитал да защити сънародниците си като изтъкнал колко е хубава България. Гъркът пък избухнал: „Какво правите тогава тук, като е толкова хубава страната ви?“, става ясно от обвинителния акт срещу Кюрка.

Възрастният грък твърди, че до стрелбата се стигнало, тъй като Радко го е предизвикал. Към материалите по делото бяха приложени медицински свидетелства от невролог и психолог.

„От 2011 г съм с три инсулта. Имам проблеми и със сърцето. Изпълнявах лекарски предписания, пиех лекарства и не знаех какво правя. Имах оръжие, защото някога бях ловец. Пушката е от баща ми. Мислех си, че оръжието не е в изправност, исках само да сплаша българина. Не очаквах, че карабината ще произведе изстрел и че ще го убия. В момента, в който гръмнах и мозъкът ми блокира. Не разбрах какво се случи, видях го паднал на земята. Не вярвах, че е мъртъв. Съжалявам много за деянието си“, каза пенсионерът.

Спиридонос Кюрка обаче твърди, че българските гурбетчии му създавали много проблеми. Вечер пиели. Когато станала свадата във фаталната ноемврийска вечер, Радко побеснял, грабнал антена на телевизор и я насочил срещу гърка като викнал: „Ти кой си, че ще обиждаш българките?“. Тогава старецът хванал оръжието.

Приятелката на Радко Иванов - Елена Добрева, бе разпитана в съдебната зала като очевидец на тежкото престъпление и първа от призованите общо 7 свидетели. „Работехме от сутрин до вечер - беряхме маслини, грозде. Живеехме мизерно и плащахме на хазяина по 120 евро месечен наем. Старецът ме молеше да сготвя нещо за всички, но като се съберяхме, непрекъснато се заяждаше. Правеше забележки за дребни неща, а в същото време искаше да сме в дома му, за да готвя, да чистя и да има компания. Беше много нервен човек. Притесняваше ме. Често ме питаше дали съм бременна“, разказа Елена Добрева.

Тя твърди, че Радко се дразнел от поведението на възрастният грък, който говорел само за жени. „Обиждаше българките, а Радко ги защитаваше. Много пъти дядото се е заканвал, че ще го убие. И друг път е вадил карабината, но гърмеше във въздуха. На въпрос на съдията защо се е стигнало до тази трагична развръзка, българката заяви: „Старецът ме харесваше. Явно ревнуваше от Радко“.

На съдебното заседание присъстваха дъщерята и четиримата сина на стрелеца. На финала на съдебния процес, защитникът на Спиридонос Кюрка поиска минимална присъда като се вземе предвид пределната му възраст и тежкото му здравословно състояние. Адвокатът на децата на Радко Иванов пък пледира за най-тежкото наказание от 20 години затвор. В сряда съдът се произнесе като отреди 15 години лишаване от свобода за стрелеца.

„Делото придоби широк обществен интерес. Според гръцкия закон, ако извършителят на деянието е на възраст над 75 години, ще излежи в затвора една четвърт от постановената присъда. Доволен съм от решението на съда“, коментира адвокат Фармакис Йоргос.

Той добави, че веднага завежда второ дело от частен характер, с което ще бъде предявен граждански иска за общо 600 000 евро кръвнина. За обезщетение ще претендират 7 близки на Радко Иванов. За сина и дъщеря му ще се искат по 150 000 евро, за майка му - 100 000 евро и по 50 000 евро обезщетение за останалите четирима роднини.

По време на делото се заговори, че възрастният грък твърдял, че има само 5 декара с маслини, които струват 5000 евро. Познати на фамилията на дядото стрелец обаче бяха изключително словоохотливи и споделиха, че той е доста заможен. По техни твърдения Спиридонос Кюрка дълги години е бил строител, както и фермер като се е занимавал със земеделие и животновъдство. Така убиецът на нашенеца притежавал две къщи и две таверни на остров Закинтос, които били наследство от родителите му. В Атина имал други две къщи, както и жилище в Патра, което обитавал преди злодеянието.

Коментари

Задължително поле