На 24 май 2019 да почерпят

Жълт код за дъжд и гръмотевици в 16 области утре

„Труд“ сезира прокуратурата за проекти на „зелените“

Заместник-кметът Христина Шопова: Нека не се делим! Благоевград се гордее с художниците си

Зеленски заяви, че няма да преговаря с Русия

Саудитска Арабия свали зареден с експлозиви дрон

Великобритания и Холандия откриха евроизборите

И вселенският патриарх Вартоломей предупреди за фалшивите новини

Локомотив на пътнически влак се е запалил край Роман

Последният робовладелски кораб открит в САЩ

Късметлия от Стара Загора спечели джакпота в „6 от 42“

Без камери в изборните помещения в деня на вота

Спасяват уникална църква с пари от ЕС

15 евро на квадрат за най-добрите офиси Наемат сгради преди да бъдат завършени

Наемите на клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, са от 13 до 15 евро/кв. м

Свободните площи са около 9,5%

Наличностите на готови офис площи в България отбелязаха слабо покачване, като около 15 хил. кв. м бяха добавени към общата наличност, която достигна 1,93 млн. кв. м към края на миналата година. Поради стабилното търсене във високия клас А офиси, интересът към строителство в подобен клас сгради нарасна. Резултатът е увеличение на издадените разрешения за строеж на офис сгради през 2018 г.

Средните наемни нива за клас А офис площи остават стабилни – 13 евро/кв. м за най-търсените сгради в центъра на София, 12 евро/кв. м за широк център и 11 евро/кв. м за квартални и крайградски зони. Клас Б сградите също следват тенденция на стабилизиране по отношение на исканите наеми, като нивата са в диапазона от 6 до 10 евро/кв. м в зависимост от местоположението и състоянието на вложените системи и материали.

Наемите на клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, са от 13 до 15 евро/кв. м, като наблюдаваме увеличение в горната граница на нивата. Това се дължи на стабилното търсене във високия клас и надпреварата на основните наематели да предложат на своите служители най-добрия офис в София.

Поради сравнително малкото излизане на пазара на нови готови офис площи през втората половина на 2018 г. и практиката за подписване на договори за наем преди завършването на сградите, нивото на свободните площи се стабилизира на 9,5% от общия обем, или около 185 хил. кв. м.

Нарастващият брой на офис сгради в процес на изграждане, както и обявените нови проекти (очаквани 600 хил. кв. м в следващите 2-3 години), ще доведе до нарастване на конкуренцията сред наемодателите, което в дългосрочен план би натиснало цените в посока надолу. Все пак, до завършването на повечето от тези проекти (до края на 2019 г.), комбинацията от ниското ниво на свободните площи и трайно високото търсене на клас А офис площи, ще задържи валидни текущите наемни нива за клас А сектора.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.