На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

15 млрд. лв. от ЕС стоят пред България (обзор)

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев (в средата), вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов представиха възможностите на плана „Юнкер“, от които може да се възползва българския бизнес.Снимка ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ

Кирил Домусчиев: Планът „Юнкер“ е важен, все повече фирми успяват да кандидатстват

Общо 17,7 млрд. лева по оперативни европрограми, от които над 15 млрд. лв. финансиране от Европейския съюз, може да усвои България до 2020 година. По данни на информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС за периода 2014-2020 г. страната към момента е договорила 6,1 млрд. лева, а получените траншове от ЕК са 8,14% или малко над 1,2 млрд. лв. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев на конференция „Планът „Юнкер“ – възможности и резултати“, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Събитието събра на едно място в София бизнес елита на държавата, министри, десетки кметове, представители на Европейската комисия, на Европейския фонд за стратегически инвестиции и на Европейската инвестиционна банка.

Конференция на КРИБ даде отговори 

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев посочи, че “Планът Юнкер” е много актуален и все повече български фирми успяват да кандидатстват и да спечелят от него, а чрез механизма българският бизнес може да се възползва от над 33,5 милиарда евро до края на 2020 година. Планът дава значителен финансов ресурс, който да създаде възможности за инвестиции, да намали ограниченията за инвеститорите, като осигури гаранции за рискови проекти, така че да мобилизира частни инвестиции.

„Планът Юнкер е изключително важен от гледна точка на модернизацията на нашите предприятия. Има потенциал те да се модернизират и да открият нови пазари”, коментира Кирил Домусчиев. Според него България трябва да гони двуцифрени ръстове в износа си и има този потенциал.

„Моето мнение е, че сме длъжници на бизнеса по отношение на разясняване на практическото проявление на финансовите инструменти и особено в частта на Фонд мениджър, по-известен като Фонд на фондовете”, коментира пред участниците и финансовият министър Владислав Горанов. Той изрази надеждата си, че конференцията ще „доближи абстракцията до бизнеса, защото във Фонда има над 1 млрд. лв., които трябва да се завъртят под формата на различни инструменти, за да достигнат до икономическите агенти“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.