„Арестуваха“ камион с крадена дървесина във фабрика за пелети

Ловец от Елена се прострелял с пушката си Нараняването станало по невнимание при почистване на оръжието

България и Йордания засилват сътрудничеството си в търговията, земеделието, образованието, отбраната и борбата с тероризма

Разследват водач на джип, прегазил пастирско куче

Ало измамници завлякоха баба със 700 лева и злато

Прокуратурата: Няма достатъчно данни за извършено престъпление от Атанас Семов

Откриха тяло на 24-годишна жена в столичен хотел Задържан е 37-годишен мъж

Зелената икономика донесе Нобел на Уилям Нордхаус Той е един от привържениците на идеята за облагане с данък на вредните емисии

Тролейбусни жици паднаха върху кола в Пловдив, няма пострадали

Православната църква почита Свети Данаил

Вежди Рашидов открива нова изложба Темата на експозицията е “Пейзажът в акварела и главата в скулптурата”

Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът се развива за около 2-3 часа

Русия използвала социални мрежи и медийни платформи за дезинформация по време на президентските избори в САЩ

Над 600 снегорина са чистили пътищата в страната през изминалата нощ

Кои са двата най-сигурни начина за постигане на целите в живота?

15 млрд. лв. от ЕС стоят пред България (обзор)

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев (в средата), вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов представиха възможностите на плана „Юнкер“, от които може да се възползва българския бизнес.Снимка ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ

Кирил Домусчиев: Планът „Юнкер“ е важен, все повече фирми успяват да кандидатстват

Общо 17,7 млрд. лева по оперативни европрограми, от които над 15 млрд. лв. финансиране от Европейския съюз, може да усвои България до 2020 година. По данни на информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС за периода 2014-2020 г. страната към момента е договорила 6,1 млрд. лева, а получените траншове от ЕК са 8,14% или малко над 1,2 млрд. лв. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев на конференция „Планът „Юнкер“ – възможности и резултати“, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Събитието събра на едно място в София бизнес елита на държавата, министри, десетки кметове, представители на Европейската комисия, на Европейския фонд за стратегически инвестиции и на Европейската инвестиционна банка.

Конференция на КРИБ даде отговори 

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев посочи, че “Планът Юнкер” е много актуален и все повече български фирми успяват да кандидатстват и да спечелят от него, а чрез механизма българският бизнес може да се възползва от над 33,5 милиарда евро до края на 2020 година. Планът дава значителен финансов ресурс, който да създаде възможности за инвестиции, да намали ограниченията за инвеститорите, като осигури гаранции за рискови проекти, така че да мобилизира частни инвестиции.

„Планът Юнкер е изключително важен от гледна точка на модернизацията на нашите предприятия. Има потенциал те да се модернизират и да открият нови пазари“, коментира Кирил Домусчиев. Според него България трябва да гони двуцифрени ръстове в износа си и има този потенциал.

„Моето мнение е, че сме длъжници на бизнеса по отношение на разясняване на практическото проявление на финансовите инструменти и особено в частта на Фонд мениджър, по-известен като Фонд на фондовете“, коментира пред участниците и финансовият министър Владислав Горанов. Той изрази надеждата си, че конференцията ще „доближи абстракцията до бизнеса, защото във Фонда има над 1 млрд. лв., които трябва да се завъртят под формата на различни инструменти, за да достигнат до икономическите агенти“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.