15 тона негодни храни от месец чакат унищожаване

Общо 15 тона храни с изтекъл срок на годност в склада на фирма от Велико Търново, все още не са унищожени. Това потвърди и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов.

"Имаме проблем с унищожаването на негодната продукция, тъй като фирмите, които имат разрешителни да унищожават храни, са заети с извозването на убитите животни от Странджанско до екарисажите в Южна България", коментира д-р Спасов.

На 12 юни Районната прокуратура в старата столица образува досъдебно производство за това, че за периода юли 2017- април 2018 г. във Велико Търново са измамени купувачи относно качеството на предлаганите стоки. Престъплението е по член 232, ал. 2, б. Б във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс.

След сигнали за преетикиране на храни с изтекъл срок на годност и разпространението им в търговската мрежа, в закусвални и хлебозаводи, бяха предприети действия от страна на МВР и контролните органи по безопасност на храните за проверка на сигналите. Извършена бе проверка в склада на въпросната фирма от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР във Велико Търново, съвместно със служители от Областна дирекция по безопасност на храните и специалист по компютърни техники и технологии.

В хода на проверката е било установено, че в склада се съхраняват голямо количество хранителни стоки с изтекъл срок на годност, стоки на чиито опаковки са подменени стикерите, указващи срока на годност, отпечатани стикери и етикети за хранителни продукти, както и компютърна техника, на която са били отпечатвани новите стикери и етикети. Става въпрос за над 30 артикула- сухи млека, шоколадов фондан, магарини, яйчен меланж и др. , чието количество е около 15 тона.

По думите на д-р Спасов негодната стока е с наложена възбрана и не се изнася от склада, а от дирекцията упражняват постоянен контрол. Той уточни, че две са фирмите в България, които унищожават храни и той е в постоянна връзка с едната.

"При първа възможност ще изпратят 20-тонен камион да натовари храните от склада, но в момента е по-спешно да транспортират убитите животни за унищожаване", допълни още д-р Спасов.

Престъплението е по член 232, ал. 2, б. Б във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс и предвижда лишаване от свобода до две години или пробация. Разследването по делото продължава под ръководството на Районна прокуратура.

Коментари

Задължително поле