15 000 дка са площите, засегнати от градушката като орех в Нова Загора

Близо 15 000 дка са земеделските площи, пострадали от градушката на 16 май в Нова Загора, съобщиха от общината. Ледените топчета с големина на орех са причинили сериозни щети на посевите от пшеница, ечемик, рапица, царевица, на слънчогледови ниви, овощни градини и зеленчукови насаждения. Кметът Николай Грозев е информирал министъра на земеделието и храните Десислава Танева за бедствието. Местната администрация е създала организация, за да улесни пострадалите стопани в подаването на заявления за получаване на обезщетения. Новозагорският район не попада в обхвата на Изпълнителната агенция за борба с градушките и по тази причина не е извършвано въздействие върху градоносните облаци. Предстои да бъде направена оценка за причинените поражения. Щетите в засегната община, където земеделието е основен поминък, тепърва ще се изчисляват.

Голямата градушка е засегнала и овощки в сливенското с.Ковачите. Компрометирани са близо 200 дка череши и праскови, каза кметът Слав Славов. Според него, щетите вероятно са около 80 на сто.

До 23 май пострадалите могат да подават заявления за компенсации. Засега има 32 заявления, заяви Тодор Братанов, директор на ОД „Земеделие“-Сливен.

Земеделският министър Десислава Танева съобщи, че около 70 000 декара са напълно пропадналите площи заради градушки от началото на годината до сега. Земеделските производители, чиито площи са пострадали на 100 %, ще бъдат обезщетени чрез държавната помощ за компенсиране на загуби, причинени от бедствия. Бюджетът е от 4 млн.лева.

Снимка: На 16 май районът на Нова Загора бе ударен от градушка с големината на орех. Снимката е на община Нова Загора.

Коментари

Задължително поле