Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

150 държави подписаха договор за намаляване на вредните газове

Над 150 държави подписаха споразумение в Руанда, което е определяно като “монументално” за намаляване на вредните газове, причиняващи глобалното затопляне. Делегатите поставиха подписа си под сложна поправка към протокола от Монреал, която предвижда намаляване на парниковите газове, които образуват хладилници и климатици, предаде БНТ.

7 години преговори предшестваха този момент. По силата на поправките, приети в столицата на Руанда, Кигали, страните се разделят на 3 групи, които имат различни срокове да намалят използването хидрофлуоровъглеродите в хладилниците, климатиците и аерозолните спрейове, които вредят на озоновия слой. Развитите държави, включително повечето европейски и Съединените щати, се ангажират да намалят парниковите газове с 10 процента до 2019 г. и да постигнат намаляване с 85 процента до 2036 г.

Останалите две групи развиващи се държави ще замразят използването на хидрофлуоровъглероди до 2024 и 2028 г. и след това постепенно ще започнат да го намаляват. В последната група влизат държави като Индия, Пакистан и страните от Персийския залив, където употребата на климатици при жегите спасява човешки животи. Китай – най-големият производител на хидрофлуоровъглероди, в действителност няма да започне намаляване на производството и употребата им до 2029-та.

“Споразумението е много добро и балансирано, взети са предвид съображенията и приоритетите на всички държави”, каза водещияг преговарящ за Индия Маной Кумар Сингх.

“Това е монументална стъпка напред и тя отговаря на нуждите на всяка нация, като същевременно ни дава възможност да ограничим глобалното затопляне на планетата с цял половин градус по Целзий”, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

За разлика от климатичното споразумение от Париж, което влиза в сила от следващия месец, приетите поправки в протокола от Монреал имат силата на международен закон и предвижда търговски и икономически санкции, в случай на неизпълняване на заложените параметри. Реално това означава по-скъпи хладилници и климатици, от което ще пострадат жителите най-вече на по-бедните държави. Според критици иронията е, че това е план, който ще спаси хората от глобално затопляне в бъдеще, но в настоящето означава повече човешки жертви, причинени от жегите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете