150 столичани разгледаха Пречиствателна станция „Бистрица“

Близо 150 посетители разгледаха пречиствателната станция за питейна вода на „Софийска вода“, част от Веолия, в Деня на отворените врати днес. Събитието бе организирано по повод 20-годишнината от въвеждането в експлоатацията на станцията в Бистрица, съобщиха от "Софийска вода".

Технолози, работещи на станцията, разведоха и запознаха с любопитни факти гражданите, дошли на посещение. По-голямата част от питейната вода на София минава именно през тази станция. Посетителите останаха впечатлени от голямото количество вода, което обработва станцията само за една секунда – близо 6 куб.м. Приблизително толкова е водата, която ползва едно домакинство за един месец. Те научиха още защо е необходимо пречистване на водата и през какви етапи преминава процесът.

Сред посетителите в Деня на отворените врати бе и изпълнителният директор на „Софийска вода“ – Васил Тренев. Той каза, че технологията, която хората имат възможност да видят на живо, е не само надеждна и сигурна, но и сред най-модерните в сектора. С нея се осигурява високото качество на питейната вода, която е призната за една от най-добрите в Европа.

„Използвам случая да поздравя всички колеги и да им благодаря за влаганото творчество, за безупречната им работа и всеотдайни усилия във всекидневната дейност на станцията. Доказателство за техния професионализъм и за високия стандарт във всичко е връченият на Бистрица в началото на годината ЕМАС – сертификат за безкомпромисно качество във всички технологични процеси на територията на Пречиствателна станция за питейни води Бистрица“, допълни Васил Тренев.

Историята на ПСПВ „Бистрица“ датира от 1981 година, когато френската фирма „Дегремон“ изготвя проект за строителство. От 1999-та година, пречиствателната станция работи нон-стоп, 365 дни, 24 часа в денонощието. За тези 20 години тя непрекъснато се модернизира, внедрени са нови технологии, много от процесите са автоматизирани и вече се управляват онлайн.

От контролната зала може да се контролира в реално време дори количеството вода, което да се поеме от язовир Искър. Специалистите на станцията споделиха, че възприемат голямото водно съоръжение като жив организъм, изискващ постоянно внимание и грижа.

Коментари

Задължително поле