150 000 българчета страдат от затлъстяване

Близо 150 000 българчета страдат от затлъстяване, което е един от факторите за увреждане на бъбреците. Това съобщи доц. Анелия Буева, национален консултант по детска нефрология, цитирайки данни от извършен национален скрининг.

Наднорменото тегло е опасно дори за пеленачетата, особено за недоносените, но у нас все още битува представата, че дебелото бебе е най-хубавото, обясни доц. Буева на регионална конференция “Бъбречни заболявания и затлъстяване” във Варна, организирана от детската болница “Д-р Лисичкова” и Българската бъбречна асоциация. Нейният председател доц.

Стефан Кривошиев посочи, че едва 28,2 на сто от българите над 20 г. са с нормално тегло, а над 33% са затлъстели. След 45 г. проблем с килограмите имат близо 40%. Най-често дебелеят хората с ограничени финансови възможности, докато по-заможните вече се хранят по-здравословно. Съветът на специалистите към страдащите от затлъстяване е поне веднъж годишно да изследват бъбреците си, да повишат двигателната си активност, да пият повече вода и да правят умерени, а не драстични диети.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.