1500 лв глоба за доктор, взел 600 лв рушвет от пациентка

Окръжният съд във Велико Търново постанови 1500 лв. глоба в полза на държавата за онкологът д-р Иван Попов за това, че миналата година на три пъти е поискал пари от болна жена. Лекарят взел от пациентката от Габрово общо 600 лв.

Решението на Темида е произнесено в понеделник след като магистратите са одобрили предложението на Окръжна прокуратура докторът да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание. На д-р Попов от Комплексния онкологичен център във Велико Търново му бе повдигнато обвинение по чл. 225 б от НК, гласящ, че който за извършена работа или оказана услуга получи имотна облага, която не му се следва, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до 2 години и с глоба от 100 до 300 лева.

Прокуратурата обаче поиска медикът да отговоря по чл. 78а, който го освобождава от наказателна отговорност.

Д-р Иван Попов беше привлечен като обвиняем на 26 октомври миналата година за това, че в периода от 25 май до 30 юни 2016 г във Велико Търново, в условията на продължавано престъпление, на три пъти, за извършена работа получил от мъж от Габрово и от майка му, която оперирал от рак, общо 600 лева. Първият транш от 300 лв. лекарят получил на 25 май за медицински преглед, хоспитализиране и оперативно лечение на рак на лявата гърда на възрастната жена. На 29 и 30 юни пък за насочване за извършване на медицински преглед, изследвания и лечение на габровката хирургът взел от нея общо 300 лева - по 150 лева на всяка от двете посочени дати.

Той бе заловен с белязани банкноти след като синът на пациентката се оплакал в полицията.

Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд в старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право