1500 лева средна заплата за учителите

Сега преподавателите започват работа със 760 лева

Едва 8 % са младите учителите до 35 г.

Средната заплата в образованието ще бъде над 1500 лева, обеща министърът на образованието Красимир Вълчев. Той участва в международната конференция “Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование - привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието”. Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Вълчев припомни, че в момента минималната основна заплата за длъжностите “Младши учител” и “Учител” е 760 лева. Очаква се до 2021 г., тя да достигне над 1250 лева.

Предвижданията в образованието на ресорния министър са допълнителни стипендии в университетите и увеличаване на приема на бъдещи педагози, назначаване на повече по-млади хора в училищата.

Вълчев определи като особено тревожен недостигът на учители по физика и по математика. Той обяви, че МОН ще направи информационна система, която ще показва къде има недостиг на учители и по кои учебни предмети.

В тази система ще се регистрират всички завършващи с педагогическа правоспособност, както и имащите такава, но ще има и информация за педагогическите специалисти, навлизащи в пенсионна възраст - по региони и по учебни предмети.

Вълчев каза, че младите учители в българското училище - до 35 години, са 8 процента, което е относително малко от общо близо 90 000 учители. Средната възраст на учителите у нас сега е между 49 и 50 години, като тя е достигнала максимумът си преди две-три години, като през последните три години са се пенсионирали много български учители.

“Предизвикателството е в това - да обезпечим системата с близо 40 000 педагогически специалисти, в следващите десет години”, обяви министър Вълчев. Той каза, че в следващите години средно ще се пенсионират на година между 4000 и 4500 педагогически специалисти.

Коментари

Задължително поле