1500 евро/кв.м за дом в центъра на Варна

Морската столица е сред лидерите по ръст на сделките

Пазарът по Черноморието беше изключително добър

Инвестират в жилищни сгради в Западната зона на града

Градските апартаменти в периферния център на Варна вървят по 1400-1500 евро за кв.м., заявиха брокери на имоти. Пример за това е квартал „Чайка“. Крайградските затворени и полузатворени комплекси в морската столица предлагат цени от по 1000-1100 евро\кв.м. В Западната зона на града се наблюдават активни инвестиции в жилища от сравнително добро ниско и средно ниво, с цени от 650-750 евро на кв.м.

Интересът към недвижимите имоти във Варна винаги е бил висок. В предходните години градът е заемал втора или трета позиция като най-популярната дестинация за придобиване на имот. Данни от Имотния регистър към Агенцията по вписванията показват, че през третото тримесечие на 2018 г. в морската столица са реализирани 3542 сделки с имоти, спрямо 3245 броя година по-рано. Ръстът от 17,51% поставя Варна на челно място за периода, докато повишението от 11,69% за първите девет месеца на годината отново нарежда града на лидерска позиция сред най-големите имотни пазари в страната. Бум има и при новото строителство, тъй като, по информация на НСИ, във Варна са въведени в експлоатация най-много сгради през третото тримесечие – 91 с общо 559 жилища в тях. По издадени разрешителни за строеж на нови сгради Варна заема третото място - след София и Пловдив. Интересът към имотите в града е както от българи, така и от чужденци. Брокерите на имоти не очакват сериозни промени на пазара до средата на 2019 г. не само във Варна, а и в другите големи градове в страната.

Пазарът на имоти по Черноморието като цяло през 2018 г. беше изключително добър за разлика от предходните години. В Балчик и Каварна сделките за деветмесечието се увеличават с 4%, в Несебър с 11%, ръст има също така в Поморие и Царево, както и в зимните курорти Разлог и Банско. Повишеният интерес не се дължи толкова на чуждестранни граждани, придобиващи имоти, а по-скоро на привлекателността на офертите, които са накарали много българи да се насочат към закупуване на ваканционен имот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти