1500 овцевъди ще изливат мляко в знак на протест край Търново

Бунтът им насрочен за петък на главен път София-Варна край Шереметя

 

Над 1500 овцевъди и козевъди от цялата страна ще изливат мляко в знак на безсрочен протест на главния път София-Варна край Велико Търново. Бунтът на фермерите е насрочен за времето от 11 до 15 часа в петък като на място ще бъдат докарани стада. Протестът се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) срещу политиката на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) във връзка с отменения от съда член 23 от Наредба № 3 за директните плащания.

"Време е да покажем, че не сме доволни. През следващата седмица в сряда ще протестираме и пред Министерски съвет в София", обяви съпредседателя на НОКА Симеон Караколев.

Овцевъдите и козевъдите готвят колективен иск за 15 млн. лв.

"След среща с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на 10 юли късно вечерта, Управителният съвет на НОКА проведе извънредно заседание, взе единодушно няколко решения и разпространи Отворено писмо. Заради задълбочаващата се криза в животновъдството и по-специално в овцевъдството и козевъдството, поради отменената от ВАС опорочена разпоредба на Наредба № 3, настояваме за оставките на отговорните длъжностни лица- зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“, и д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство“, съобщи Караколев.

Той допълни, че НОКА категорично отхвърля предложените ставки от МЗХГ по de minimis 2018 в размер на 5 лева на животно във връзка със срива на изкупните цени на овчето мляко и въведените ограничения в засегнатите от карантина общини в областите Ямбол и Бургас.

"Това е една бала слама на овца. Асоциацията настоява за ставки по de minimis 20 лв. за овца-майка и коза-майка за територията на цялата страна и 40 лв. на глава добитък за тези, които попадат в общините с въведена карантина. Ставката е била 40 лв. за цялата страна по de minimis през 2008 г", обясни Симеон Караколев.

Председателят на НОКА проф. Иван Станков заяви, че фермерите не искат да създават хаос в държавата, а търсят справедливост.

"Примитивизмът в стопанствата е голям.Искаме и в малките стопанства да се въведе механизация, както и да се развъждат съвременни по-качествени порози овце и кози", изтъкна проф.Станков.

Съпредседателят на НОКА Янка Попова допълни, че друго искане на НОКА е изплащане на компенсации под формата на извънсъдебно споразумение на всички фермери, засегнати за Кампания 2017 и Кампания 2018 от действието на опорочената разпоредба на член 23 в № Наредба 3. Тя разясни, че има спад на цената на овчето мляко с 40 стотинки и това е 28 лева загуба от всяко животно.

„Управителният съвет категорично отхвърля всякакви опити за повторно въвеждане на обвързване на продажбата на овче и козе мляко със схемите за обвързана подкрепа. Ще протестираме до пълно удовлетворямане на исканията ни“, предупредиха от организацията.

От ръководството на НОКА показаха документ, от който става ясно, че зам.министър Цветан Димитров е одобрил отпускането на 50 000 лева на Бойко Синаков, който е съветник на земеделския министър за участие в изложение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България