154 000 лв. опитали да измъкнат телефонни измамници от Търговищко

Снимка: Архив

Разкрити са 14 от 20 измами и са върнати пари на жертвите

20 телефонни измами за 154 000 лв. са опитали да извършат телефонните измамници в Търговищко за деветмесечието на година, съобщиха от полицията. В 14 от случаите криминалистите са заловили куриерите, пратени да взимат парите. По този начин са спасени и върнати на измамените вероятно над 100 000 лв.

Най-крупната измама стана още в началото на годината, когато жена, главен счетоводител на държавно предприятие, беше стресирана жестоко от телефонни измамници, които разиграваха роли и на полицаи и заплашваха жената. Тя успяла да изтегли 76 000 лв., събирани години за жилище. Оставила ги на указаното място, но полицията арестува куриера, който се оказа ученик. Бяха задържани още четирима мъже, поръчители и изпълнители на измамата, които вече са осъдени.

През юни-юли беше задържано и т.нар. „муле” на други измамници, които със сериозни заплахи излъгали 8 човека и прибрали от тях 43 000 лв. Част от тези пари също са спасени и върнати на хората.

Основният способ, по който действат измамниците е оказване съдействие на полицията при операция за задържане на престъпници, които мамят хората по телефона. При тези измислени акции обаче мошениците заплашват жестоко с побои, убийства самите жертви или техни близки.

Коментари

Задължително поле