Гневен мъж наряза гумите на лека кола за отмъщение

Фандъкова и Ангелкова посрещнаха първия полет Баку-София

Училищен автобус се блъсна в къща в Германия

13 братя и сестри са били държани оковани от родителите си в Калифорния

Михаела Маринова: Не се влюбвам лесно Ако нямах музикален талант, щях да съм хирург, убедена е тийнсензацията

АПИ: Над 1100 машини обработват пътните настилки в страната, всички републикански пътища са проходими

Венцислав Грозев, БЛС: Областните болници ще последват съдбата на общинските, ако не се вземат спешни мерки в здравеопазването

Фандъкова: На Витоша не трябва да има строителство, освен на спортни съоръжения

Ангел Кунчев: Болните от грип продължават да растат, между 300-400 хил. българи може да заболеят

Стартира кампания „Не купувай, осинови“ под егидата на кмета на Благоевград Камбитов

Експерт: С новата телефонна измама „обаждане от чужбина” се атакуват хиляди хора

Министър-председателите Бойко Борисов и Артур Расизаде откриха първата авиолиния между България и Азербайджан (СНИМКИ и ВИДЕО)

Столична община: 146 снегопочистващи машини работиха през нощта в София

AПИ: Шофьорите да се движат с повишено внимание в тунела при км 56 от АМ „Струма“, в района на Блатино, поради авария в осветлението

Ларс Льоке Расмусен: Дания ще увеличи разходите си за отбрана, за да се противопостави на Русия

16 години се точило дело за средна телесна повреда, 15 години отнела делба на имоти

Снимка: Архив

Дело за причиняване на средна телесна повреда, продължило 16 години, 2 месеца и 14 дни, и делба на 6 имота в полите на Витоша, извършена за 15 години, 2 месеца и 24 дни, са най-продължителните производства, установени от Инспектората към ВСС при проверка на 128 заявления от граждани за забавени дела, извършена в периода 1 април – 30 юни 2017 г, съобщиха от институцията.

84 от заявленията за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок по глава Трета „а“ от Закона за съдебната власт (ЗСВ) са основателни – 36 са по наказателни дела, 48 са по граждански, търговски и административни дела.

Най-много – 13, са забавените наказателни производства за престъпления против личността. Сред тях е и продължилото 16 години, 2 месеца и 14 дни дело за причиняване на средна телесна повреда при нанесен побой на бивш съдружник в ателие за химическо чистене в центъра на София (престъпление по чл. 129, ал. 2, пр. 3 и пр. 5 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс). Заявления за забавено правораздаване са подали както пострадалия, така и подсъдимия.

В досъдебното производство са допуснати забавяни, причинени от пропуски на прокуратурата. Три пъти първоинстанционният съд – Софийски районен съд (СРС), е прекратил производството и е върнал делото на прокуратурата за прецизиране на обвиненията. Това е забавило приключването на производството с близо 3 години.

В съдебната фаза също са допуснати сериозни забавяния, причинени от действията на съдилищата. Постановената от СРС присъда е отменена от въззивната инстанция (СГС) и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд. Образуваното след това съдебно производство в СРС е продължило 7 години и 4 месеца. Проведени са общо 30 съдебни заседания, 15 от които са отложени поради неявяване на подсъдимите или техните защитници. Съдът не е предприел никакви действия за проверка на представяните от тях медицински документи, болнични листове и писмени доказателства за служебна ангажираност, както и за издирване на нередовно призованите свидетели и за дисциплиниране на неявили се свидетели въпреки редовното им призоваване.

В резултат на всички забавяния делото е прекратено поради изтичане на абсолютната давност за наказателно преследване по повдигнатото обвинение.

Сред забавените граждански, търговски и административни дела най-продължително е за делба между петима съделители на шест имота, подробно индивидуализирани по местоположение, площ и граници в местност в полите на Витоша (чл. 34 от Закона за собствеността).

В производството, продължило 15 години, 2 месеца и 24 дни, са допуснати много забавяния при разглеждането му пред първоинстанционния и пред въззивния съд, изразяващи се най-вече в многократното отлагане на съдените заседания и насрочването им през големи интервали от време. Делото в СРС, образувано през 2001 г., е продължило 6 години в първата фаза на делбата и 3 години и 8 месеца във втората. В първата фаза на делбата съдът установява само кръга на съделителите, броя на имотите, включени в делбената маса, и квотата на всеки съделител, а във втората извършва делбата. По това производство в първата фаза са проведени 17 съдебни заседания, а във втората 10 – отлагани безкритично от съда за събиране на доказателства.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Та не се разбра колко е хмм “разумното време“или срок за едно дело..15 или 20 г, ако все още има живи от съдещите се може да го докараме и до 30:))) нали правосъдници..Времето тече заплатите ви си текат също така:)) Що да бързаме..Или както се изрази една специалистка в областта – в съдилищата на България има толкова много дела, които даже не е трябвало да бъдат започвани..такава нелепост са:) Но все се намира някой съдийник да ги пусне:) Ние подадохме иска, че искме да съдим Бог, защото не сме доволни от Боженката по разни причини:)) Приеха го и сега си търсим свидетели:))) Много е весело..само да не ти е в къщата

  2. Некорумпираните и кадърни съдии отдавна са убити от БКП. Сегашните некомпетентни и рекордно бавни бандити са деца и внуци на червенопартийците, настанили се на техните места.

  3. Няма друга такава държава… Срещу 10 % судът изпира мръсни пари

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.