16-годишен австрийски виртуоз на цигулката с концерт в Пловдив

Детето-чудо, както в родната му Австрия наричат 16-годишния виртуозен цигулар Пол Кропфич ще изнесе на 24 февруари (петък) в Пловдив концерт с оркестъра на Държавната опера под диригентството на маестро Павел Балев, шеф-диригент на филхармонията в Баден-Баден. Програмата на „Майстори на цигулковото изкуство“ включва Концерт за цигулка №1 на Паганини, Шуберт – Симфония №3, D 200 и Бетовен – Симфония №3 – „Ероика“, опус 55. Те ще бъдат изсвирени от родения във Виена музикант с цигулки „Амати“ от 1669 г. и „Гуадинини“ от 1770 г., които той е получил като награда от спечелени конкурси.

Пол Кропфич взема първите си уроци по цигулка едва на 4-годишна възраст при професор Марино Сорокова. Три пъти печели конкурса „Prima La Musica“ във Виена (2008, 2010, 2012 г.), а през 2011 г. грабва първа награда в международния конкурс „Хиндемит“ в Берлин. Досега е гастролирал в едни от най-престижните зали в Европа.
Павел Балев освен главен диригент на филхармонията на Баден-Баден е и главен художествен ръководител на Международната лятна академия „Карл Флеш“. През сезона 2015/2016 г. българският маестро дирижира в Копенхаген, Цюрих, Мюнхен, Грьонинген и на куп други места в Европа. През сезон 2016/2017 г. Павел Балев е поканен да дебютира във Виенската държавна опера, а освен това ще работи повторно с филхармониите в Цюрих, Санкт Петербург, Братислава, Монпелие и Винтертур.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.