16 млн.лв. ще струва пречиствателната станция на Шумен

Снимка: Цветелина Георгиева

Към 16,5 млн.лв. ще бъдат нужни за изграждане на пречиствателната станция за питейни води на Шумен, който се водоснабдява от язовир "Тича". Това показва готовият работен проект за съоръжението, който в четвъртък бе представен официално. Както "Труд" писа, община Шумен получи от МРРБ 400 000 лв. за изработване на проекта. По него работи софийското ДЗЗД ЕС-ЕН-Билд.

Пречиствателната станция за питейни води ще бъде разположена на площадка от 8 дка в шуменския кв."Дивдядово". Мястото за изграждане беше сменено и сегашната позиция намалява сумата за изграждане с 3 млн.лв. "По пътя си до площадката в „Дивдядово“ водата ще е с най-малко припомпвания и ще преминава гравитачно", обясни инж. Тони Йорданов от сдружението изпълнител на проекта.

Когато водата влезе в станцията, ще преминава през няколко микро и макро сита, след това пречистването ще продължава през 8 бързи напорни филтри с пясък. Според инж. Йорданов техниката, която ще се използва за управление е ново поколение и в съоръжението ще бъдат заети не повече от 20 души. Възможно е при наличие на средства, технологично пречиствателната станция да бъде изградена за 1 година.

Очакваните годишни разходи за издръжка ще бъдат около 1,5 млн.лв., а пречистването на питейната вода ще се отрази с около 15-16 ст. върху цената за кубик.

Кметът на Шумен Любомир Христов се надява, че градът може да получи средства за важното съоръжение от държавния бюджет.

 

Коментари

Задължително поле