Президентът Радев: Развитието на отношенията с Бразилия е приоритет на българската външна политика в Латинска Америка

Ердоган: Турция е приела 3,6 млн. бежанци, Западът трябва да направи същото

Кметът на Благоевград направи първа копка на модерна спортна площадка в СУ „Арсени Костенцев“

Фандъкова: Създаваме четири индустриални зони в София

Правителството закрива почетното консулство в Монако

Самолет на испанските военновъздушни сили се разби в морето край Мурсия, двама са загинали

Община Търговище с нов главен архитект

Завърши ремонтът на виадукта при 37-и километър на магистрала „Хемус“ към София

С камбанен звън Враца посрещна Българския патриарх Неофит (СНИМКИ)

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 18 септември 2019 г.

Мишел Темер заяви, че свалянето на Дилма Русев е било преврат

В село с 8 души възродиха 4 паметника

Община Свищов и УНИЦЕФ ще си сътрудничат по Програмата „Работилница за родители – Да пораснем заедно“ Програмата е универсална и е насочена към родителите на деца до 4 години

България в топ пет с инвестиции по Плана „Юнкер“

Тренировката на Славена Вътова за супер тяло (ВИДЕО)

160 000 кв. м нови офис площи пускат в експлоатация в София

160 000 квадратни метра нови офис площи пускат в експлоатация в София през 2017 г. Обемът ново строителство е рекорден за последните пет години, показват данни на консултантската компания Фортън, предоставени на „Труд“.

Оттам коментират, че близо 1/3 от обема на новите офис площи вече е отдаден под наем, а проекти в столицата само отчасти ще възстановят баланса между търсене и предлагане. За сравнение през 2016 г. наетата офис квадратура е била 135 500 кв. м.

От 2014 г. насам наблюдаваме възстановяване на търсенето на офис площи, като годишно обемът заети офиси в София, отдадени под наем или за собствено ползване, се движи между 126 000 и 154 000 кв. м. Експерти от Фортън очакват този тренд да се запази и през 2017 г. предвид продължаващото търсене на наематели.

„Ръстът в предлагането ще се отрази благоприятно на наемния пазар на офиси през 2017 г. от гледна точка на по-големия избор на първокласни площи. Много компании от ключовите за офис пазара индустрии планират разширение на бизнеса си, отделно от това навлизат и нови дружества, така че очакваме поредна силна година за наемния пазар“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в компанията.

Голяма част от сградите, които ще бъдат завършени тази година, са с отдаваема площ над 10 000 кв. м, което задоволява търсенето на големи наематели с опция за бъдещи разширения на заетите от тях площи. Става въпрос за проекти като офисните части на Millenium Center (25 000 кв. м) и на City Tower (34 000 кв. м), както и за Expo 2000 – Part 4 (13 200 кв. м), BSR Offices – Part 2 (17 300 кв. м), Polygraphia Office Center – Part 2 (10 000 кв. м), Ellipse Tower (11 000 кв. м), ProGrafix Office Building (9 700 кв. м), Intko Offices (13 500 кв. м).

На пазара на търговски площи не се очаква завършването на големи проекти през тази година, което ще ограничи конкуренцията на пазара между съществуващите търговски центрове и ритейл паркове. Нови площи се очакват едва през 2019-2020 г. с планираното завършване на проектите Grand Kanyon и Sofia Square на Garanti Koza.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.