Румен Петков проведе среща с Владислав Кононов, изпълнителен директор на Руското военно-историческо общество

Хванаха 16-годишен, участвал в ало измама за 76 000 лв.

11 загинали и 46 ранени при катастрофа с автобус в Турция

47-годишен мъж е починал при челна катастрофа на пътя София-Варна, двама души са ранени

Търговец завъртя наркооранжерия в къща

Китай обвини американски военен кораб в нарушаване на суверенитета на страната

Турската армия започна нови удари срещу цели на кюрдски организации в Сирия

Макрон предполага, че Великобритания може да постигне специално търговско споразумение с ЕС след Брекзит

Зам.-министърът на отбраната: Военно-окръжната прокуратура в Пловдив се сезира за авариралия самолет „Спартан“

Шефът на НЗОК: Системата на здравеопазването ще се срине след година-две

„Туитър“ блокира повече от 1000 акаунти по подозрение за руска пропаганда

Кола излетя на пътя край Банско, четирима ранени

Буря е повредила части от руски ракетен комплекс С-400, пътуващ за Китай

Тереза Мей: Втори референдум във Великобритания за Брекзит няма да има

Рокпевецът Том Пети е починал от свръхдоза от седем лекарства

160 000 кв. м нови офис площи пускат в експлоатация в София

160 000 квадратни метра нови офис площи пускат в експлоатация в София през 2017 г. Обемът ново строителство е рекорден за последните пет години, показват данни на консултантската компания Фортън, предоставени на „Труд“.

Оттам коментират, че близо 1/3 от обема на новите офис площи вече е отдаден под наем, а проекти в столицата само отчасти ще възстановят баланса между търсене и предлагане. За сравнение през 2016 г. наетата офис квадратура е била 135 500 кв. м.

От 2014 г. насам наблюдаваме възстановяване на търсенето на офис площи, като годишно обемът заети офиси в София, отдадени под наем или за собствено ползване, се движи между 126 000 и 154 000 кв. м. Експерти от Фортън очакват този тренд да се запази и през 2017 г. предвид продължаващото търсене на наематели.

„Ръстът в предлагането ще се отрази благоприятно на наемния пазар на офиси през 2017 г. от гледна точка на по-големия избор на първокласни площи. Много компании от ключовите за офис пазара индустрии планират разширение на бизнеса си, отделно от това навлизат и нови дружества, така че очакваме поредна силна година за наемния пазар“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в компанията.

Голяма част от сградите, които ще бъдат завършени тази година, са с отдаваема площ над 10 000 кв. м, което задоволява търсенето на големи наематели с опция за бъдещи разширения на заетите от тях площи. Става въпрос за проекти като офисните части на Millenium Center (25 000 кв. м) и на City Tower (34 000 кв. м), както и за Expo 2000 – Part 4 (13 200 кв. м), BSR Offices – Part 2 (17 300 кв. м), Polygraphia Office Center – Part 2 (10 000 кв. м), Ellipse Tower (11 000 кв. м), ProGrafix Office Building (9 700 кв. м), Intko Offices (13 500 кв. м).

На пазара на търговски площи не се очаква завършването на големи проекти през тази година, което ще ограничи конкуренцията на пазара между съществуващите търговски центрове и ритейл паркове. Нови площи се очакват едва през 2019-2020 г. с планираното завършване на проектите Grand Kanyon и Sofia Square на Garanti Koza.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.