1600 чужденци учат в Медицинския университет във Варна

Млади лекари от други държави се реализират у нас

Близо 1600 чуждестранни студенти от 48 държави учат в Медицинския университет във Варна, съобщиха от висшето училище. Повечето от половината са германци, следвани от британците, но има и такива, които идват от далечни страни като САЩ, Канада, Ямайка, Южна Корея, Япония и Боливия. "Над 90% от нашите студенти са граждани на страни-членки на ЕС. През последните години нараства броят на кандидатите от Ирландия, Испания, Австрия и Италия", поясни проф. Албена Керековска, заместник-ректор по учебната дейност.

Статистиката сочи, че за всяко място се конкурират трима или повече чуждестранни кандидат-студенти, които полагат изпити по биология, химия и езикова компетенция. МУ-Варна е предпочитан заради модерната си материално-техническата база, съвременните високотехнологични методи на преподаване, възможността за обучение на английски език и признатите във всички страни от ЕС дипломи. Друг плюс е клиничното обучение в модерната УМБАЛ "Св. Марина", което започва на по-ранен етап в сравнение с голяма част от страните, от които идват студентите. Шансовете за развитие в науката и практиката задържат част от тях във Варна и след дипломирането им. Пример е д-р Екатерина Бомерт.

След като се дипломирала в МУ-Варна и след повече от две години работа в Бад Хомбург, тя се завърнала, за да специализира очни болести. Заела се да прави и докторантура, участвайки в екипа, разработил първия български биопродукт за лечение на роговицата. Сред другите млади чуждестранни възпитаници на МУ-Варна, останали да работят тук, са психиатърът от УМБАЛ "Св. Марина" д-р Щефан Баарфус, който е и асистент в университета, и д-р Гиоргос Андронико, неврохирург в МБАЛ "Св. Анна". Към неговата специалност са се насочили и четвъртокурсниците Шасоа Ариф от Великобритания и Зарина Брейди от Ирландия, които през март в Белград ще представят на годишната конференция на Световната федерация на неврохирургичното общество свой проект, допълниха от университета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България