652 деца са върнати в класните стаи в Сливен и областта, 69 са отпаднали от образование

Европейската комисия прие проекти за търговските преговори със САЩ Те трябва да бъдат приети от държавите-членки на ЕС

Още 2 дни грипна ваканция в Шумен

Еврокомисията: Следи ситуацията около изпълнението на проекта „Турски поток“

Комплексният онкологичен център в Стара Загора получи прецизна диагностична апаратура

1000 лв. глоба за ветеринар, „заклал виртуално” овце и подправил подпис Докторът целял да поправи грешки със сбъркани номера на ушни марки

Иван Гешев: Разследването на хавалдарите е едно от първите такива в Европа По света през мрежата годишно минавали между 100 и 300 милиарда евро

Полиция претърсва Централната автогара и жп гарата в София

РЗИ Варна въведе строги антигрипни мерки

Осъдиха наркодилър на 2 години и 4 месеца

15 000 строителни фирми работят в сивия сектор От браншовата камара настояват всички компании да бъдат вписани в професионалния регистър, за да се гарантира качеството на изграждане

Учениците в Благоевград няма да учат на 4 февруари

Две деца потрошиха 16 коли в автокъща Погромът станал като подкарали "Нисан"

Заради болни доктори затвориха Инфекциозното отделение в болницата в Добрич Насочват пациентите към здравните заведения във Варна

Премиерът Борисов: За България, както и за ЕС, Турция е стратегически партньор Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската политика, заяви министър-председателят

164 млн. лв. бърза да усвои на прощаване ведомството на Москов

Снимка: Архив

Ведомството на министъра в оставка Петър Москов бърза да усвои колкото може по-скоро около 164 млн. лв. (83 597 313 евро) – пари, безвъзмездно отпуснати за спешна помощ от ОП „Региони в растеж 2014-2020“. В стремежа да получи сумата в най-кратки срокове министерството е упълномощило РЗИ-тата в страната да започнат паралелна подготовка на документи и договаряне на терени за спешни центрове.

„С оглед на кратките срокове за подготовка и подаване на проектно предложение са изготвени пълномощни, с които да представлявате Министерството на здравеопазването“. Това се посочва в писмо на ведомството от 2.12.2016 г., разпратено до РЗИ-тата, с което „Труд“ разполага. С оглед координиране на действията е била проведена и работна среща между съответните директори и представители на МЗ на 15.12.2016 г.

dr-desislava-katelieva
д-р Десислава Кателиева

„Никой не ни е уведомил за тези действия. До някаква степен е добре, че именно на РЗИ-тата е поверена тази задача, тъй като са представителни структури на МЗ на общинско ниво. От друга страна, при нов кабинет и министър напролет може да се очаква стопиране на процедурата.“ Това коментира пред вестника д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. „Ако през настоящата година не се намерят решения на кризата в сектора, през 2018 г. спешна помощ няма да има – ние сме под санитарния минимум, техническата база да не коментираме изобщо“, допълни още д-р Кателиева.

 

Стандартът за спешност чака ВАС

„Все още не е ясна съдбата на стандарта за спешена помощ в частта му за спешна болнична помощ и чакаме решение на 5-членен състав на Върховния административен съд“. Това уточни председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева. Около 170 филиала на спешната помощ у нас, които не разполагат със собствени средства, трябва да бъдат обезпечени със собствени сгради. „Условията в тях са просто окаяни, върху колегите пада мазилка“, допълни тя.

Проектът за подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ у нас предвижда през пролетта на 2018 г. да бъде завършено строителството и преоборудването на всички нови Центрове за спешна медицинска помощ в страната.

 

Подготвителен етап

Инвестицията от над 83 млн. лв. ще бъде разпределена за 76 изцяло ново строителство  спешни медицински центъра, 6 за дострояване на допълнителен етаж или допълнително крило, 155 за реконструкция и ремонт на вече съществуващи сгради. Подготвителният етап на проекта вече е на приключване и според министъра на здравеопазването Петър Москов през март трябва да приключат откритите процедури за фирми, които ще строят или ремонтират обектите. Предвижда се инвестицията да се раздели на 27 лота в цялата страна, което ще позволи проектът да се осъществи с максимална скорост.

Освен за строителство и ремонт голяма част от парите ще отидат за закупуване на нова модерна техника, включително и устройства за телемедицина и 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.