Емил Кошлуков: БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Задържаха 19-годишен, опитал да подкупи полицаи с 50 лв.

В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Български камион е катастрофирал в Унгария

Трио затворници, пуснати преди месец, са извършителите на взломовете в Разградско

Борис Джонсън пак хвали Тръмп: Заслужава респект и признание

Издирван с влязла в сила присъда към МВР: В Испания съм, хванете ме!

Ирак осъди на смърт германка, членувала в „Ислямска държава“

Кристиан Вигенин: Меркел каза това, което искахме да чуем

Психолози и социални работници влязоха в къщата на ужасите в Свищов Общинската администрация предприе мерки за социализирането на трите жени

Християн Гущеров е задържан заради сбиване в заведение

164 млн. лв. бърза да усвои на прощаване ведомството на Москов

Снимка: Архив

Ведомството на министъра в оставка Петър Москов бърза да усвои колкото може по-скоро около 164 млн. лв. (83 597 313 евро) – пари, безвъзмездно отпуснати за спешна помощ от ОП „Региони в растеж 2014-2020“. В стремежа да получи сумата в най-кратки срокове министерството е упълномощило РЗИ-тата в страната да започнат паралелна подготовка на документи и договаряне на терени за спешни центрове.

„С оглед на кратките срокове за подготовка и подаване на проектно предложение са изготвени пълномощни, с които да представлявате Министерството на здравеопазването“. Това се посочва в писмо на ведомството от 2.12.2016 г., разпратено до РЗИ-тата, с което „Труд“ разполага. С оглед координиране на действията е била проведена и работна среща между съответните директори и представители на МЗ на 15.12.2016 г.

dr-desislava-katelieva
д-р Десислава Кателиева

„Никой не ни е уведомил за тези действия. До някаква степен е добре, че именно на РЗИ-тата е поверена тази задача, тъй като са представителни структури на МЗ на общинско ниво. От друга страна, при нов кабинет и министър напролет може да се очаква стопиране на процедурата.“ Това коментира пред вестника д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. „Ако през настоящата година не се намерят решения на кризата в сектора, през 2018 г. спешна помощ няма да има – ние сме под санитарния минимум, техническата база да не коментираме изобщо“, допълни още д-р Кателиева.

 

Стандартът за спешност чака ВАС

„Все още не е ясна съдбата на стандарта за спешена помощ в частта му за спешна болнична помощ и чакаме решение на 5-членен състав на Върховния административен съд“. Това уточни председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева. Около 170 филиала на спешната помощ у нас, които не разполагат със собствени средства, трябва да бъдат обезпечени със собствени сгради. „Условията в тях са просто окаяни, върху колегите пада мазилка“, допълни тя.

Проектът за подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ у нас предвижда през пролетта на 2018 г. да бъде завършено строителството и преоборудването на всички нови Центрове за спешна медицинска помощ в страната.

 

Подготвителен етап

Инвестицията от над 83 млн. лв. ще бъде разпределена за 76 изцяло ново строителство  спешни медицински центъра, 6 за дострояване на допълнителен етаж или допълнително крило, 155 за реконструкция и ремонт на вече съществуващи сгради. Подготвителният етап на проекта вече е на приключване и според министъра на здравеопазването Петър Москов през март трябва да приключат откритите процедури за фирми, които ще строят или ремонтират обектите. Предвижда се инвестицията да се раздели на 27 лота в цялата страна, което ще позволи проектът да се осъществи с максимална скорост.

Освен за строителство и ремонт голяма част от парите ще отидат за закупуване на нова модерна техника, включително и устройства за телемедицина и 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.