Община Благоевград и V СУ „ Георги Измириев” тържествено ще отбележат 166 години от рождението на Георги Измирлиев

С ритуал по полагане на цветя Община Благоевград и V СУ „Георги Измирлиев” ще отбележат 166 години от рождението на Георги Измирлиев- Македончето. Ритуалът ще започне на 21 април от 09:45 часа в двора на V СУ. На място, учениците от V СУ в Благоевград ще положат цветя на един от паметниците на Македончето, който се намира в двора на училището.

За отбелязването на патронния празник на училището ще пристигнат 3 автобуса с ученици от 121 СУ „Георги Измирлиев” София- район Триадица. Те ще се включат в почитането на паметта на Георги Измирлиев и в негова чест ще засадят дърво в двора на V СУ в Благоевград.

В 11:00 часа ще бъдат положени цветя пред бюст- паметника, срещу сградата на Община Благоевград . В програмата ще вземат участие и Биг Бенд- Благоевград. Ученици от V СУ ще припомнят част от живота и делото на революционера. Благоевградската общественост, заедно с гостите от 121- во училище ще сведат глави в памет на Георги Измирлиев- Македончето.
В 11:30 часа учниците ще посетят къщата- музей на революционера в кв. Вароша, където специалисти от Регионален исторически музей Благоевград ще ги запознаят с биографията на героя,  а представители на клуб „Традиция“ ще им демонстрират оргинални четнически униформи и оръжия.
Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици. Началното си образование получава в родния си град, а прогимназиално в град Сяр. Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.