17-годишна е умъртвила по непредпазливост бебето си

Снимка: Архив

17-годишна е причинила по непредпазливост смъртта на петмесечното си бебе (момче) в Стара Загора, съобщиха от районната прокуратура. Случаят е от януари 2019 г.

Според обвинението, макар и непълнолетна, майката е разбирала свойството и значението на деянието и е могла да ръководи постъпките си.

На 11 януари 2019 г., около 09.30 часа обвиняемата запалила печка с дърва в дома си. Тя била в къщата заедно с мъжа си и двете им деца. Около обяд отишла до близкия магазин за кафе, като взела със себе си двегодишната си дъщеря и оставила спящото бебе в кошарата. След това се прибрала. Тъй като в къщата нямало редовно течаща вода, обвиняемата решила да отиде до съседите си, за да напълни няколко шишета с вода.

Около 15.00 ч. излязла от къщата, като оставила бебето в кошарата, намираща се в непосредствена близост до запалената от нея горяща печка с дърва, а двегодишното момиче оставила на стълбите пред входа . В къщата нямало други хора, които да се грижат или да наглеждат децата, докато майка им отиде за вода до съседите. В това време възникнал пожар от запалената печка с дърва , където наблизо се намирала кошарата на бебето. Огънят обхванал цялата стая, включително и кошарата с намиращото се в нея бебе, а оттам и цялата къща.

В резултат на действието на пожара започнал да се отделя въглероден окис. Бебето вдишало отделящия се при горенето въглероден окис и се отровило, в следствие на което настъпила и смъртта му, според съдебно-медицинската експертиза. А. С. тръгнала да се прибира към дома си и още на улицата видяла, че от къщата излизал силен дим и огън. Опитала да влезе в спалнята, за да спаси детето си. Отворила вратата и оттам започнали да излизат големи пламъци. Тя не могла да стигне до детето, излязла навън и започнала да вика за помощ.

Намокрила се цялата с вода и отново се опитала да влезе вътре, но не виждала нищо от гъстия черен дим. Някой от съседите я извадил от къщата и тя изпаднала в шок, след което се опомнила в линейката на път за болницата. Била й оказана медицинска помощ. Пожарът бил загасен от служители на РДПБЗН – Стара Загора, след което бил извършен оглед на местопроизшествието.

По делото са разпитани свидетели, изготвени експертизи, приобщени веществени доказателства и др. Предстои Районен съд-Стара Загора да насрочи заседание по делото.

Коментари

Задължително поле