17-годишно момиче от Айтос е най-добрият ловен стрелец в света

Снимка: БТВ

17-годишно момиче от Айтос стана най-добрият ловен стрелец в света. Селин Али спечели световна титла при девойките в дисциплината "Трап", но резултатите й успешно се конкурират с тези при жените, дори и при мъжете, информира БТВ.

Следващото голямо състезание на Селин е световно първенство за младежи в Германия.

Макар и още да не може да осъзнае, че е първа в света в един типично мъжки спорт, Селин знае, че успехът идва след много труд. Започва да стреля още от 12-годишна. Паничките са летящи мишени, които Селин разбива една след друга на пух и прах. Първата си 25-ица прави, когато е само на 14 на състезание в Румъния. Някъде тогава става и "Заслужил майстор на спорта", което е прецедент за страната ни.

Купите и медалите са изпълнили дома й. Най-сладка й е драматичната победа над рускинята на финала на световното в Италия "Бях много спокойна, просто се наслаждавах на стрелбата. Не мислех нито за резултата, нито за нищо. Просто се опитвах да покажа най-хубавото от себе си там и взе, че стана", разказва Селин.

Часове след златното отличие тя отново се качва на почетната стълбичка. Със съотборника си Иван Георгиев печелят бронзови медали при смесените двойки. Без никаква помощ от държавата, с пушка втора употреба и 10 пъти по-малко патрони за тренировки от връстниците им в чужбина, Селин и Иван успяват да направят така, че големи сили в елитния спорт като Русия, Италия и Испания да се съобразяват с тях.

Коментари

Задължително поле