Вижте кой дойде на откриването на фотоизложбата на Мартин Кейниг (СНИМКИ) Американският фотограф е човекът, който показва на света Валя Балканска и песента „Излел е Делю хайдутин”

Сухи треви и храсти горят край Костинброд

Полицията задържа мъжа, заплашил, че ще взриви мост в Киев

„Дубльор за Ада” пътува към Лондон

Нетаняху пред поражение на вота (ИНФОГРАФИКА)

Овладян е пожарът край летище София

Десислава Атанасова: Съкратеното съдебно следствие ще бъде отменено

Данък „телевизор” влиза в парламента По закон се плаща на електромер - по 3,36 лв. месечно за частни лица и по 14 лв. за фирми

Облагане на заеми между свързани лица

Нетаняху отмени участието си в Общото събрание на ООН заради политическата обстановка в Израел след изборите

Адвокати не харесвали Гешев, ах

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 19 септември 2019

Идва суха и топла есен Чака ни Коледа без сняг

Убийците без право за намаляване на присъдата

ООН ще изпрати експерти, които да анализират атаките над рафинериите в Саудитска Арабия

17 г. гледат дело за кражба на „Лада“ Инспекторатът на Висшия съдебен съвет откри 33 случая на забавено правосъдие

Трите дела за кражби отлежавали, преди да стигнат до Софийския районен съд, и още години, докато съставите ги гледали като първа инстанция.

На 14 от 16 заседания не е бил даван ход
Граждани се жалват от процеси извън разумните срок

Седемнадесет години, три месеца и 28 дни е продължило дело за кражба на автомобил “Лада” от паркинга на Военномедицинската академия в София. Това е един от най-фрапиращите случаи, открити при проверка на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) по жалби на граждани за бавно правосъдие. При проверка в периода 1 януари – 31 март инспекторите са констатирали общо 33 основателни заявления за процеси, проточили се извън каквито и да било разумни срокове.

Семейната “Лада” изчезнала в Деня на лъжата – 1 април, в далечната 1999 г. Незнайно защо било образувано дело за кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Четири пъти прокуратурата връщала досъдебното производство за допълнително разследване. Три пъти после делото било връщано на прокуратурата от съда. На първа инстанция – Софийския районен съд (СРС) – за многострадалната “Лада” били образувани три дела – едно през 2002 г. и други две през 2009 г. Всички те били прекратявани заради съществени пропуски в обвинителния акт. Третото от делата се гледало 4 години и 7 месеца. По него били проведени 16 заседания, на 14 от които не бил даван ход поради нередовно призоваване на подсъдимите или някои от свидетелите. После съставът на СРС решил да прекрати производството поради пропуски в обвинителния акт, които съдиите са можели да установят още при внасянето на делото години по-рано. От сайта “Правен свят” вчера съобщиха, че делото е приключило в края на юли м.г. с ефективна присъда от 1 година за рецидивиста Я. Ц. Така семейството е дочакало правосъдие на 18-ата година – а при социализма за “Лада” се чакаше 10 години.

Инспекторите сочат още два случая на кражби, забавени главно заради издирване на подсъдимите. 12 години и 12 дни не бил решен казус с кражба на 2 метални тръби и платна за 154 лв. от оградата на къщата музей “Ал. Стамболийски” в София. Друго дело – за задигната музикална уредба за 193 лв. от фризьорски салон, продължило 10 години, 11 месеца и 6 дни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Ще ги стигнем румънците!!!! – каза бoko тиkвaтa!!!!

  2. Смятам, че анонимни коментари не следва да се пускат

  3. Kak само 33 случая? Та М.Тодорова от СГС има около 220 забавени дела! Или забавените дела на съдии от ръководството на ССБ не се броят!

  4. e, далаверите на седераста костов (за милиони) ги гледаха 15 години и си заминаха по давност….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.