Кристиан Вигенин: Меркел каза това, което искахме да чуем

Психолози и социални работници влязоха в къщата на ужасите в Свищов Общинската администрация предприе мерки за социализирането на трите жени

Християн Гущеров е задържан заради сбиване в заведение

Талибаните поеха отговорност за атаката в Кабул

Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

17-то издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми 1900 филма от 100 страни кандидатстват в световното събитие за кино и наука

Отляво надясно: проф. Божидар Манов, Илко Раев-двигател и директор на феста, проф. д-р Красимир Иванов, ректор на МУ Варна и проф. д-р Красимир Гигов, ген. директор на НС на БЧК

„Агресия – хуманизъм – кино“ е основната тема на 17-то издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, който ще се проведе във Варна от 12 до 15 октомври.

Световното събитие за кино и наука се провежда под патронажа на вицепрезидента на РБ Илияна Йотова, обяви на първата пресконференция директорът на фестивала Илко Раев.

За участие в него са кандидатствали 1900 филма от 100 страни, от които са селектирани 201 заглавия, съобщи художественият директор проф.д.н. Божидар Манов. Председател на международното жури е известният италиански режисьор Бепе Чино.

Фестивалът се организира от Националния съвет на БЧК и от Медицинския университет във Варна, с подкрепата на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и на Червения полумесец и община Варна.“Медицината е изкуство, киното също е изкуство“, посочи ректорът на МУ проф.д-р Красимир Иванов,д.м.н. Във форума ще участват 27 видни режисьори и продуценти, представители на Червения кръст и на Червения полумесец, както и 60 режисьори, звезди на българското кино, автори на документални филми и др. За първи път ще има академия за обучение за създаване на документални ленти, специална секция „Ретро ателие“ и др.

По темата на фестивала „Агресия-хуманизъм -кино“ лекции ще четат вицепрезидентът Илияна Йотова, политическият наблюдател на „Труд“ Емил Спахийски, Харалан Александров, депутатът и журналист Тома Томов, Михаил Вешим и др.

Фестивалът е създаден през 1965 г. във Варна като международен преглед на червенокръстки и здравни филми и през годините се превръща в световно събитие под егидата на Световната здравна организация и Юнеско. Фестивалът получава “А” категория, с каквато са фестивалите в Кан, Венеция, Сан Себастиян.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.