170 млн. лв. годишно изяжда ДДС на лекарствата

Големите разходи са заради липса на диференциална ставка върху медикаментите

Фармацевтичната индустрия иска облекчителен режим

Данък добавена стойност (ДДС) върху лекарствата у нас е възлязъл на 170 млн. лв. само за изминалата 2016 г. Сумата е била изплатена от НЗОК от парите на здравноосигурените българи. Данните бяха изнесени от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). Причина за големите разходи от ДДС за медикаменти е, че страната ни е една от малкото в Европейския съюз, в които няма диференцирана ставка за тях.

По изчисления на ARPharM, ако и медицинските услуги, които лечебните заведения осигуряват на пациентите в страната, се облагаха също с ДДС, касата щеше да внесе близо половин милиард, заяви директорът на асоциацията Деян Денев.

Лекарствената политика трябва да стане константа и да не зависи от смяната на политическите сили, коментира Владимир Афенлиев, зам.-председател на БГФармА и вицепрезидент на Европейската асоциация на генеричните фармацевтични производители. По думите му българските граждани имат фалшиво усещане, че цените на лекарствата са високи, тъй като в най-бедната страна в ЕС - България, пациентите доплащат най-много, за сметка на НЗОК, която съответно дава най-малко.

Коментари

Задължително поле