171 сложни дела „висят“ в спецсъда (обзор)

Сградата на столичната улица “Черковна”, в която работят съставите на Апелативния и на Специализирания наказателен съд.

ДБ с политическа намеса в съдебната власт

По проекта на Христо Иванов 127 процеса веднага трябва да почнат от нулата

Опит за закриване може да има и наесен

Точно 171 дела с фактическа и правна сложност, с обем от стотици томове доказателства по тях, по които са разпитани десетки свидетели трябва да спрат. 127 процеса, ще започнат от нулата, а други 44 - на втора инстанция, като част от тях могат да бъдат върнати и също да стартират отначало. Такъв катастрофален резултат ще се получи от политическата намеса в съдебната власт, предприета от “Демократична България” за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата.

Както писа “Труд”, проектите на Христо Иванов за промени в Закона за съдебната власт и на НПК бяха приети на първо четене от правната комисия на 45-ото НС. Въпреки че се очаква днес парламентът да бъде разпуснат, “реформата” на ДБ като нищо може да влезе и в 46-ото НС и опитите за прокарването ѝ да продължат и през есента.

Днес от Апелативния и от Специализирания наказателен съд изпратиха справки за броя на “висящите” в момента дела. В числото на 171 процеса не са включени казуси, по които доказателствения материал е под 15 тома. Спирането и прехвърлянето на дела в част от случаите ще доведе до изтичане на давност, какъвто например е казусът с бившия енергиен министър Тройната коалиция Румен Овчаров.

От нулата трябва да започнат процесите срещу милионерите Миню Стайков, Баневи и Арабаджиеви, или мегаделото “КТБ”, по което само разпитите на основния свидетел Бисер Лазов - счетоводителят на банкера беглец Цветан Василев, продължиха една година. Дела срещу обвинени като престъпни босове - примерно Камен Балбузанов-Куката или Митьо Очите, могат да бъдат пратени по подсъдност в окръжните съдилища по техните родни места (Плевен и Бургас), където от имената им треперят и свидетелите, и магистратите.

Другата вредна последица от проекта на ДБ ще бъде съсипването на кариерите на спецсъдиите, тъй като част от тях са се явявали на конкурси като прокурори и следователи и не е известно в случай на закриване, в кои съдилища ВСС може да им предложи нови назначения и дали те ще приемат.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право