„Юнайтед“ с нов капитан за дербито на „Анфийлд“

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 18 януари 2020

На 18 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 18.01.2020

10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

18 деца са сред дарителите на градската библиотека в Елена

Близо 6000 посещения през изминалата година отчитат в Градската библиотека в Елена, при които са раздадени 10 000 книги на 346 читатели, половината от които са ученици. За поредна година анализът сочи, че жените четат двойно повече от мъжете.

През 2019 г. фондът на библиотеката е обновен с 354 книги, като 222 са от дарители. Сред тях са издателствата „Захарий Стоянов“, „Български художник“, „Хермес“ и „Сиела“, книжарница „Приятели“, а най-много книги са оставили Тодор Николов и Даниела Николова-Иванова, синовете на която от малки подаряват най-новите си книги.

На най-малките читатели са раздадени 1200 книги, а чрез инициативата „От деца за деца“ фондът на Детския отдел се обновява чрез дарените от малчуганите книжки. Сред дарителите за миналата година са 18 деца и тяхната учителка Коска Добрева от четвърта група на ЦДГ „Радост“ в Елена. Дарението стана по време на традиционното посещение „Коледа в библиотеката“ с програма от малчуганите и украсяване на елхата в Детския отдел.

„От няколко години провеждаме анонимна анкета, въз основа на която подобряваме и развиваме нашата работа с читателите, споделя Татяна Бонева, библиотекар и отговорник за библиотечната дейност. Близо 90% от закупените книги са по тяхно искане. За целта обособихме няколко места за записване на търсените заглавия. Постоянно се поддържа и кът „Вземи, без да връщаш“, където читателите оставят стари книги, за да могат други да ги ползват. С ученици от Беброво и Майско работим по програмата „Твоят час“. Традиционен стана празникът на приказката, с подредени витрини „Да си спомним за…“ отбелязваме бележити дати и личности.
През 2011 г. в библиотеката е инсталирана компютърна техника по програма „Глоб@лни библиотеки – България“, а от 2016 г. процесът на раздаване и завеждане на книги става по електронен път.“

Градската библиотека в Елена е създадена през 1863 г. с учредяването на читалище „Напредък“, в чиято сграда е разположена и до днес. Разполага с близо 60 000 тома фонд. Преди четири години тя бе основно ремонтирана и обновена заедно с градското читалище по проект на Програмата за развитие на селските райони.
На снимката: децата от ЦДГ „Радост“ на посещение в библиотеката

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.