Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Опасност от наводнения в Хърватия, евакуират над 600 души

Наградиха морски екипаж, спасявал мигранти

„Умни градове“ се срещат в Тел Авив Сред 500-те гости от цял свят бяха 12 кметове на български общини

На 26 сигнала за паднали клони и дървета са се отзовали екипите на „Аварийна помощ и превенция”

Мустафа Карадайъ от Барутин: Силни сме, когато сме обединени! Не допускайте да ни разделят отново!

Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

Млади рокаджии показаха откъде изгрява слънцето Групата набира скорост с втори сингъл и видеоклип

Осъдиха словенски политик за сексистки забележки към журналистка

Британската полиция опитва да възстанови маршрута на колата на Скрипал

Александър Вучич: Най-големият проблем на Сърбия е, че няма деца

Задържаха трима тинейджъри за притежание на наркотици

Мария Захарова: В Русия не е разработван газ „Новичок“

18 милиона декара гори са създадени от началото на миналия век в България

Снимка: Pixabay

„От началото на миналия век до сега у нас са създадени повече от 18 млн. декара гори. Само държавните горски предприятия през миналата 2016 година са залесили около 21 хиляди декара гори.” Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Иван Палигоров при официалното откриване на Седмицата на гората, като припомни, че тя е стартирала през 1925 г. като празник на залесяването.

„От дистанцията на времето следва да се посочи, че нашите лесовъди са били изключително добре подготвени, като в края на XIX и началото на ХХ век са създадени прекрасни паркове, на които се радваме и до днес”, посочи заместник-министърът. Той подчерта, че избраното мото „Гората е живот“ акцентира върху това, че гората ни дава много – „от невидимата до ясно осезаемата чистота на въздуха, положителната енергия на водата, песента на птиците, обаянието на планинските цветя – това е един неповторим и уникален свят“.

Заместник-министърът подчерта, че опазването на гората е най-благородната кауза, в името на която много лесовъди са посветили и отдали живота си и че българският лесовъд отдавана е заслужил признанието на обществото. Той подчерта, че днес около 100 000 души са заети пряко или не в горското стопанство и има много лесовъди сред тях и днес, които не пестят усилия за изграждане на модерно горско стопанство, като е необходимо единство при опазването на горите.

„Ние сме служители на зелената емблема на България – горите. Интересът, който децата и учениците проявяват към гората и природата дава надежда, че имаме много последователи“, посочи още заместник-министърът.

По време на официалното откриване заместник-министърът и изпълнителният директор на ИАГ инж. Григор Гогов наградиха най-заслужилите лесовъди.

Призът  „Лесовъд на годината“ получи инж. Руси Русев – зам.-директор на „Държавно горско стопанство – Сеслав“. Негови подгласници са: инж. Илия Ангелов – началник на отдел  „Инвентаризация и горскостопанско планиране“ в Изпълнителна агенция по горите, инж. Йорданка Карамишова – директор на „Държавно горско стопанство – Костенец“, инж. Стоян Поптомов – „Държавно горско стопанство – Селище“.

Носител на приза „За цялостен лесовъдски принос” е инж. Богдан Богданов – ветеран-лесовъд и дългогодишен главен редактор на в. „Българска гора“.
Посмъртно бе дадена специална награда „За цялостен лесовъдски принос” на инж. Коста Чолаков, работил като зам.-директор на Регионална дирекция по горите –Сливен.
Инж. Ивайло Иванов – доскорошен директор на Дирекция „Информационно обслужване и връзки с обществеността“ в Изпълнителна агенция по горите, бе определен за носител на специален приз „За въвеждане на иновации в горския сектор”.

Традиционните награди за служител по контрол и опазването на горските територии за 2016 година взеха горските инспектори Лако Лаков – РДГ-Ловеч, Мартин Иванов – РДГ- Берковица, Тончо Гудов – РДГ- Бургас и Пламен Кръстев – РДГ-Ловеч.

След официалното откриване на Седмица на гората г-жа Диана Тонова – областен управител на област София-град, инж. София Торолова – Областен управител на Софийска област и зам. министър проф. д-р Иван Палигоров залесиха фиданки от дъб в двора на Националния исторически музей.

Утре, програмата на „Седмица на гората” продължава с откриване на Национален музей на горското дело в местността „Юндола” и поднасяне на цветя пред паметника на лесовъда Васил Попов във Велинград.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.