18 преписки за корупция в Шуменско за година

Шуменската полиция е извършила проверки по 18 преписки с данни за корупция през м.г. По 14 от тях са събрани достатъчно данни за извършено престъпления и са образувани досъдебни производства, а по останалите работата продължава. Това съобщи зам.шефът на ОДМВР-Шумен комисар Тодор Енчев по време на Областен обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията в четвъртък.

Три от досъдебните производства са били за предлагане подкуп на пътни полицаи. Седем престъпни деяния са извършени от длъжностни лица в кръга на службата им. Установено е съставяне на официални документи от длъжностни лица от общински администрации.

През м.г. са образувани и две досъдебни производства срещу длъжностни лица от здравеопазването. Водени са и досъдебни производства за безстопанственост и за присвояване.

Запазва се високият относителен дял на корупцията в държавната и местна администрация, сочи анализът на данните.

Прави впечатление и ниският дял разкрити престъпления, свързани с обществени поръчки. "Действащото в момента законодателство и недостатъчно ефективните способи за борба с корупцията, предвидени в НК, до голяма степен затрудняват работата на правоохранителните органи по противодействие, разкриване и превенция на корупционните престъпления и в частност на подкупа, като основно и обществено значимо деяние", посочи комисар Енчев.

Коментари

Задължително поле