180 жени преминаха безплатни прегледи за костна плътност в Монтана

Безплатни изследвания на костната плътност за ранно откриване и превенция на остеопорозата сред жените бяха направени в Монтана.

Инициативата е на фондация „АДРА” и е подкрепена от община Монтана, съобщи д-р Валерия Тодорова – гл.експерт „Здравеопазване” в местната управа.

На 26, 27 и 28 ноември 180 жени на възраст от 45 до 70 години са прегледани с апарат – остеоденситометър. Всяка от дамите е получила резултат от изследването и са й дадени съвети за двигателен и хранителен режим. Пациентите с положителен за остеопороза резултат са насочени за консултация и лечение към лекар – специалист.

Според представителя на фондацията, извършил изследването - г-н Симеон Гугутков, прегледаните хора от община Монтана са в допустимите норми на износване на костна плътност с много малки изключения. На преден план по-скоро изпъкват проблеми като обездвижване и наднормено тегло. Инициативата на фондация „Адра” бе посрещната с голям интерес. Прегледани са и не успели да се запишат за изследване граждани. „Надяваме се, че ще има и други подобни съвместни социални и обществено полезни проекти за жителите на града и региона”, заяви д-р Тодорова. Фо

ндация „АДРА“ –България, има няколко медицински центрове в различни общини и извършва безплатни прегледи в цяла България. Тази година приоритет в дейността й са малките и средни общини. Със собствена медицинска апаратура се извършват изследвания на костна плътност, дихателен обем, кръвна захар и много други. Фондацията е основен доставчик и дарител на болнично оборудване за държавни и общински болници и е сред големите дарители на болница „Пирогов”.

Коментари

Задължително поле