Лиляна Павлова: Срещата ЕС-Западни Балкани очерта проектите за свързаност в региона

Йорданка Фандъкова: За 8 години реконструирахме близо 200 км ВиК мрежа

Елена Йончева: Присъдата за Борисов показва, че политиците в България не могат да си позволяват да лъжат

Лиляна Стефанова: Има ли троскот, има Господ! Откровен разговор с видната поетеса за живота, любовта и звездните срещи

Лъжлив сигнал за зверски побой над бебе вдигна на крак полицията в Павликени 37-годишен е автор на сигнала, оправдал се, че искал да се пошегува

508 деца от Великотърновска област са напуснали училище през тази учебна година

Дения Пенчева: За малко да стана милионерка в Австралия Новият ми албум "Българско момиче" е зареден с лунна светлина, издава младата фолклорна певица и дизайнер

Камион с козметика се преобърна по таван край Търново Огнеборци рязали предното стъкло, за да извадят водача

Експресен анализ на РИОСВ не установил замърсяване на посинялата река Слатинска

Кирил Петков: Акцията за Боян Петров беше безпрецедентна

Президентът Радев и съпругата му присъстваха на оперната постановка „Зигфрид“ в Болшой театър (СНИМКИ)

Най-бързият сериен Volkswagen Без ограничител на скоростта моделът развива 270 км/ч

Огнеборци спасиха трима души и двуетажна къща от изпепеляване в Дебелец

Кристиан Вигенин: Срещата ЕС – Западни Балкани беше успешна

Как се газят 52-ма души накуп?

1800 души искат от хазната 100 хил. лв. Който е забравил облекчението в декларацията си, може да подаде коригираща

Близо 1800 души са поискали да се възползват от данъчното облекчение за плащане само с банкова карта или по интернет, като в данъчните си декларации са посочили, че хазната трябва да им върне близо 100 хил. лв. Това сочат данните от обработените досега формуляри. В данните не влизат декларациите, подадени на хартия в последните дни от данъчната кампания за обявяване на доходите от 2017 г.

Данъчното облекчение за извършени през миналата годината безкасови плащания може да се ползва, когато едновременно са изпълнени три условия: лицето е придобило през годината облагаеми доходи; 100% от паричните доходи са получени по банков път; и извършените безкасови плащания от лицето са поне 80% от получените доходи. Облекчението е 1% от дължимия за годината данък върху доходите, но не повече от 500 лв. Като към декларацията няма нужда да се представят доказателства за безкасовите плащания, а от НАП ще направят проверка дали посочените данни са верни.

Оказва се, че в България са доста малко хората, които плащат само с банкова карта и са поискали да ползват данъчното облекчение. Всъщност с банкова карта много често плащат хора, които получават всичките си доходи по банкова сметка, работят само на един трудов договор и не са задължени да подават годишна данъчна декларация. Затова те може просто да са забравили да подадат декларация за да се възползват от облекчението.

Ако човек е подал годишна данъчна декларация в срока до 30 април, но не е посочил някакъв доход или е забравил да поиска да ползва данъчно облекчение, има право еднократно, в срок до 30 септември да подаде коригираща данъчна декларация. Така все още има шанс да се възползва от предвиденото в закона данъчно облекчение. Но хората, които въобще не са подали годишна данъчна декларация за доходите си, нямат право да подадат коригираща.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.