1800 овцевъди и козевъди от страната завеждат колективен иск за 15 млн. лева

1800 овцевъди и козевъди в цялата страна ще заведат колективни искове срещу Министерството на земеделието и храните за пропуснати ползи в размер на 15 милиона лева годишно. Животновъдите ще настояват за финансови компенсации, след като стана ясно, че Върховният административен съд отмени въведената през миналата година Наредба номер 3, засягаща преките плащания.

Действащата до вчера наредба е нанесла директни и косвени вреди твърдят от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Преките са свързани с невъзможността на фермерите да получават директни плащания за животни, които не дават мляко, въпреки че все още не са в разплодна възраст.

„По тази наредба задължава фермер с животно, което не е родило да доказва мляко произведено от него. Нека ви го каза по съвсем, съвсем разбираем начин. Тоест, имаш във фермата много такива животни, които не са родили още, но те задължават, за да получиш субсидия, да произведеш мляко от тях“, сподели във Велико Търново един от съпредседателите на НОКА Симеон Караколев.

По думите му обаче фермерите имат и косвени загуби от наредбата, защото тя не е позволявала да продават млякото си на друго място освен в мандрите. Всичко това сринало и цените с над 40%.

„Не можеш да получиш субсидия, ако не продадеш млякото си на мандра. Не можеш да направиш сирене и да го продадеш на комшията си. Трябва да го продадеш на регистриран купувач на мандра. Но когато тези мандри знаят, че ти няма как да си получиш субсидията без те да ти изкупят млякото и да приемат документ съответно от теб, цената на млякото спрямо 2016-та година се срина с над 40%“, допълни Караколев. Той обясни, че фермерите не са имали алтернатива за продукцията си.

В момента дори литър овче мляко се изкупува за 90 ст., което е най-ниската цена за последните години, поясниха още от Асоциацията. В тази ще бъдат заведени колективни искове за пропуснатите ползи към Министерството на земеделието и храните.

„Тук е другият момент, какво правят говедовъдите. И те ще се възползват от това, който и да заведе иск ще събори наредбата в съда. Ние заведохме само за нашия бранш, защото няма как да заведем иск за сфера, която не ни касае“, обясни още Караколев.

От 80-те години до този момент овцете и козите в Европа са намалели с 25 милиона глави, като 9 милиона от тях са именно в България, сподели бившият министър на земеделието и храните проф. Иван Станков. Според него мандрите предлагат цени, които са далеч под себестойността на продукцията. В същото време цените на млякото по магазините са доста по-високи.

„Тук се засягат най-малките, дребните фермери и средните фермери. Които освен с пряко производство се занимават и с всякаква административна, счетоводна и каква ли не дейност. Те нямат необходимата хладилна техника и не могат да задържат млякото. Те са най-засегнатите и най-потърпевшите“, обясни проф. Станков.

Председателят на Развъдната асоциация на месни овце Бойко Стоянов дори посочи конкретните виновници за създалата се ситуация с Наредба номер 3 и член 23, който касае именно овцевъдите и козевъдите.

„Екипът на министър Десислава Танева. Няколкократно, при разговори в министерството, това беше посочено- министър Танева иска да се вземе политическо решение. А според ВАС, вносител на наредбата е действащият тогава и сега заместник-министър Цветан Димитров“, обясни Бойко Стоянов.

Според него тревожното е, че Върховния административен съд отменя действащата наредба в средата на годината. Като по този начин фермерите ще могат да заведат искове за още 15 милиона лева.Ощетените фермери във Великотърновска област са над 100, посочиха от НОКА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България