Германската полиция лови десни екстремисти в редиците си

Снимка: Архив

Сред служителите в полицията на различни провинции на Германия е разкрит голям брой лица заподозрени в принадлежност към дясното екстремистко движение на „райхсбюргерите“. Това е станало в резултат на вътрешно разследване. Броят на дисциплинарните производства в редовете на униформените се е увеличил рязко за кратно време, съобщава Deutsche Welle, цитирана от "Фокус".

Най-много дела са били заведени в провинцията Бавария. Там неотдавна бе уволнен 26-годишен полицай, предполагаемо свързан с „райхсбюргерите“, което е шестият подобен случай там. На второ място е провинцията Саксония-Анхалт, където се водят четири подобни дела. А трима заподозрени са били уволнени от полицията. В провинция Северен Рейн-Вестфалия се водят две дела, като броят им може да се удвои след допълнителни проверки.

Според германската агенция за защита на конституцията (BfV) по цялата страна движението на „райхсбюргерите“ наброява около няколко стотин души.

По-рано на 19 октомври в Бавария участник в движението рани тежко четирима полицаи. Членовете на групировката не признават съществуването на съвременна Германия и се смятат за граждани на „Германския райх“ в границите му от 1937 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят