Стотици италианци прекараха нощта на открито

Вторични трусове продължават да тресат Централна Италия след вчерашното земетресение от 6,6 по Рихтер. Хиляди хора прекараха нощта във временни убежища. Вчерашният трус предизвика нови големи разрушения. По чудо няма загинали. Ранените са около 20. Италианският премиер Матео Ренци обеща, че ще бъдат възстановени всички домове, църкви и имущество, разрушени при земетресенията през последните два месеца.

Стотици италианци прекараха нощта на открито. Наложи се хората да бъдат евакуирани към крайбрежието.

Районите около най-силно засегнатите области Умбрия и Перуджа са известни със своята архитектура и култура. Трусът бе усетен силно и във Флоренция, Анкона и Рим. В столицата метрото бе спряно от съображения за сигурност.

По данни на Европейския сеизмологичен център това земетресение е най-силното в Италия от 1980 г. насам. В резултат на трусовете през последните два месеца височината на Апенините се е понижила с около 40 сантиметра.

Продължаващите вторични трусове допълнително увреждат вече разклатените сгради. Властите се опасяват, че около 100 хиляди души може да са останали без дом след вчерашното земетресение.

Близо 20 хиляди са без електричество, има и проблеми със снабдяването с питейна вода.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.