Три пъти за година хванаха момче с наркотици

След измама за над 630 000 лева съдът даде две условни присъди и оправда двама Делото отива в Окръжен съд Велико Търново след протест на прокуратурата

Митрополит Антоний: Становището на Църквата е свързано със запазването на правото на личния избор на самите донори

Изчислете какъв данък на колата ще плащате за 2019 г.

Какво искат геймърите, като отидат при Свети Петър?

Йорданка Фандъкова: Към момента проверка показва, че на депо има около 7200 т павета на площадките на „Софинвест”

Зам.-министър Николай Проданов: Местата за лишаване от свобода не могат да се сравнят с домашния уют

Шефът на ПСС: Загиналият лекар в Стара планина е надценил възможностите си Това бе една от най-тежките акции за спасителите през този сезон, заяви Емил Нешев

Космическият апарат „Вояджър 2” излезе от Слънчевата система

Искрен Веселинов, шеф на комисията по регионална политика в НС, пред „Труд“: Фирмите да могат да съдят за уронване на имидж Огромният проблем с чуждите фирми е техният синдром на недосегаемост

Слънчево време днес, максималните температури ще са между 3° и 8°

Русия уведоми САЩ, че стратегическите й бомбардировачи „Ту-160“ ще напуснат Венецуела в петък

Майк Помпео: Вашингтон ще работи за нови ограничения върху балистичните ракети на Иран

Американски таблоид призна, че е „покрил“ истории за Доналд Тръмп

Загиналият в Стара планина турист е бил лекар в столична болница

Как ще се гласува в неделя

Снимка: Архив

Днес приключва предизборната кампания за вота за президент, а утре е ден за размисъл. Агитацията ще бъде забранена до приключване на изборния ден в неделя.

Изборният ден ще започне в 7.00 ч. сутринта на 6-и ноември и ще приключи в 20.00 часа вечерта. Извън страната се гласува в същия часови диапазон, съобразен с местното време.

Освен за президент и вицепрезидент, ще гласуваме и в националното допитване по трите въпроса. Право да гласуват в националния референдум имат навършилите 18 години, включително и тези, които в неделния ден ще навършат пълнолетие, стига да не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“, или да са поставени под запрещение, както и да имат постоянен адрес в страната към осми август тази година.

Всеки гласоподавател сам ще реши дали да уважи допитването, то няма задължителен характер.

Член на секционната комисия ще пита задължително дали избирателят желае да получи бюлетината за референдума. Гласува се като се постави знак латинско „V“ или „Х“ със син химикал върху отговора „ДА“ или „НЕ“. Не е задължително да се отговори и на трите поставени въпроса.

Тази бюлетина не се подпечатва, сгъва се и се поставя в плик още в тъмната стаичка, след това се пуска в урната с надпис „Национален референдум“.

Знаците за задължителното гласуване за президент и вицепрезидент са същите и също със син химикал. Един от тях по избор се поставя в квадратчето пред избраната кандидатпрезидентска двойка. Имената на кандидатите са изписани на бюлетината. Има и квадратче „Не подкрепям никого“ за онези, които не разпознават своите кандидати.

Бюлетината се получава от член на избирателната комисия. Тя се откъсва от кочана пред гласуващия, преди той да влезе в тъмната стаичка се поставя и първият печат на гърба. Вторият – след като е отразен вотът. Тогава се откъсва и долният десен ъгъл с поредния номер. Бюлетината се сгъва още в закритото помещение по начин, по който няма да позволи разкриване тайната на вота и се пуска в кутията „Президент и вицепрезидент“.

Информационни табла за начина на гласуване ще има както в кабината за гласуване, така и пред изборните помещения. На тях са посочени телефоните за сигнали, жалби, за нарушения в изборния процес.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.