Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Пропука се най-дебелият лед в Арктика

САЩ замрази руски активи за стотици милиони долари

Апаш с 13 присъди осъди прокуратурата Рецидивистът искал 25 000 лева, получи 2500 лева

Депортираха нацистки военнопрестъпник САЩ предадоха Якив Палий на Германия

Потвърдиха гаранцията от 50 хиляди лева за Бенчо Бенчев

Сърбия може да върне задължителната военна служба

Клоп не иска и да чува за титла

Как ще се гласува в неделя

Снимка: Архив

Днес приключва предизборната кампания за вота за президент, а утре е ден за размисъл. Агитацията ще бъде забранена до приключване на изборния ден в неделя.

Изборният ден ще започне в 7.00 ч. сутринта на 6-и ноември и ще приключи в 20.00 часа вечерта. Извън страната се гласува в същия часови диапазон, съобразен с местното време.

Освен за президент и вицепрезидент, ще гласуваме и в националното допитване по трите въпроса. Право да гласуват в националния референдум имат навършилите 18 години, включително и тези, които в неделния ден ще навършат пълнолетие, стига да не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“, или да са поставени под запрещение, както и да имат постоянен адрес в страната към осми август тази година.

Всеки гласоподавател сам ще реши дали да уважи допитването, то няма задължителен характер.

Член на секционната комисия ще пита задължително дали избирателят желае да получи бюлетината за референдума. Гласува се като се постави знак латинско „V“ или „Х“ със син химикал върху отговора „ДА“ или „НЕ“. Не е задължително да се отговори и на трите поставени въпроса.

Тази бюлетина не се подпечатва, сгъва се и се поставя в плик още в тъмната стаичка, след това се пуска в урната с надпис „Национален референдум“.

Знаците за задължителното гласуване за президент и вицепрезидент са същите и също със син химикал. Един от тях по избор се поставя в квадратчето пред избраната кандидатпрезидентска двойка. Имената на кандидатите са изписани на бюлетината. Има и квадратче „Не подкрепям никого“ за онези, които не разпознават своите кандидати.

Бюлетината се получава от член на избирателната комисия. Тя се откъсва от кочана пред гласуващия, преди той да влезе в тъмната стаичка се поставя и първият печат на гърба. Вторият – след като е отразен вотът. Тогава се откъсва и долният десен ъгъл с поредния номер. Бюлетината се сгъва още в закритото помещение по начин, по който няма да позволи разкриване тайната на вота и се пуска в кутията „Президент и вицепрезидент“.

Информационни табла за начина на гласуване ще има както в кабината за гласуване, така и пред изборните помещения. На тях са посочени телефоните за сигнали, жалби, за нарушения в изборния процес.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.