Пратеници на МОК идват за световното по самбо

Трима пратеници на Международния олимпийски комитет (МОК) идват за световното по самбо в София. Схватките са от петък до неделя в „Арена Армеец“. А интересът на емисарите е провокиран от факта, че този спорт кандидатства за влизане в програмата на игрите през 2024 г. В края на годината в Лозана предстои изпълком по този въпрос, а впоследствие решението ще се внесе за гласуване пред Конгреса на МОК. Последният боен спорт, който бе приет в олимпийската програма, бе каратето за Токио 2020.

А интересът към първенството в София е сериозен и доказва, че географията на самбото се разширява все повече. На тепих ще излязат рекорден брой състезатели - над 600 от 88 страни. Наред със силите Русия, Армения, Украйна идват и екзотики от Австралия, Виетнам, Ел Салвадор, Непал, Перу, Мавриций, Индонезия, Сейшелските острови, Тринидад и Тобаго, Шри Ланка.

В четвъртък предстои и конгресът на Международната федерация (ФИАС).

България ще бъде с пълни отбори. В бойното самбо Марко Косев ще преследва шеста световна титла, а в спортното най-титулуваната ни състезателка е Мария Оряшкова - трикратна световна и 7 пъти европейска шампионка. Специално тимът ни в бойното самбо се е прицелил в отборния трофей и е мобилизирал най-добрите си състезатели в момента. От Лас Вегас идва Тихомир Благовестов (68 кг), а Венелин Георгиев (62 кг) от Англия. И двамата имат ангажименти като професионални бойци.

Схватките започнат от 10 ч, а финалите са и в трите дни от 18 ч. Входът за зрителите е свободен.

Първенството е подпомогнато и от държавата, за което са отпуснати 150 000 лв.

на снимката:

Мария Оряшкова ще гони четвърта световна титла в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт