На 23 юли 2018 да почерпят

Фентъзи мелодрама с лесбийки и върколаци Бразилски фестивален хит стана мейнстрийм сензация

Израел нанесе нови въздушни удари в Сирия

Публикувайте във фейсбук в сряда следобед

Златка се татуира за новия любим

Движението по магистрала „Тракия“ е затруднено заради пороен дъжд

Германската армия ще наема граждани от други страни в ЕС

Косово призова за разследване на твърдения, че Сърбия продава оръжия на терористи

Крадена вода ни продава „Михалково“ АД Въпреки доказаните нередности дружеството продължава своята дейност

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 23 юли 2018

Крадец обрал два апартамента в столичния квартал „Изток“

Убиха инвалид заради 1000 лева (обзор) Жертвата трябвало да плати с парите рампа за количката си

Лондон не иска да плаща сметката за Брекзит Една трета от британците предпочитат Борис Джонсън пред Тереза Мей

Земетресение от 5,9 по Рихер в Иран Близо 130 души са пострадали

Израел спасява „Бели каски“ Около 800 души са прехвърлени през Голаните в Йордания

Нинова: ГЕРБ стана резервна гума на Реформаторския блок

„ЕНП иска ГЕРБ да останат във властта срещу послушание и предаване на националния ни интерес. Послушание и политическо падение на една партия, която стига до степен от първа сила в държавата, от еднолично властване, да стане резервна гума на Реформаторския блок в името на властта и парите“, заяви Корнелия Нинова в реч на заседание на Националния съвет на БСП. Според нея за тези действия на управляващите цената ще плати народът, а България, само ще загуби.

 

Пълният текст на словото на Нинова:

Уважаеми другарки и другари,
Моля, чрез вас, до нашите структури в цялата страна да стигне инициативата ни за подготовка на доброволческа кампания, когато бъде вдигната блокада на  Хитрино, да отидем там с доброволци и да помогнем на хората за разчистване на домовете им и за справяне с тежката ситуация. Те ще имат нужда от тази помощ тогава.
ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ реши да дари 40 хил. лв. от коледните заплатите на народните си представители за възстановяване на жилищата и живота на пострадалите хора в Хитрино.

Уважаеми другарки и другари,
Политическите събития след президентските избори са предизвикателство пред всички партии за зрялост, за откритост,за последователност и за отново, което е най-големият дефицит в политиката – морал.

Изборите бяха спечелени категорично от Радев и Йотова, а ГЕРБ претърпя първата си загуба

Изборите категорично бяха спечелени от Румен Радев и Илияна Йотова, издигнати от Инициативен комитет , подкрепени от БСП. Това беше вот за техните качества, за силата на БСП, но и вот антистатуквото и антиправителството на Бойко Борисов. Това беше първа загуба за тях, и то съкрушителна и наистина поставя предизвикателство пред лидерите и партиите за реакция, за национална отговорност, за последователност и морал. Ето как нашите политически опоненти изпълниха тези очаквания последователно:
„На първи тур, ако ГЕРБ загуби тези избори, още вечерта подаваме оставка“- 03.10.16г. „Ако загубим балотажа, ние излизаме от управлението“-07.11.16г.
„Изборите за държавен глава са вот на доверие към правителството. Време е за Велико народно събрание“-13.11.16г. Този последователен политик нито подаде оставка на първи тур, нито иска да излиза от управлението, а направо забрави за Велико народно събрание.

Политикът с морал, Борисов, направи обратното на всичко, което беше заявил

И дойде време и за морал: „Понеже имаме морал”, цитирам г-н Борисов, ”..дори и да има инициативен комитет, по-силен от нас, това означава да отидат и да управляват. За мен е по-добре да загубя избори, но да остана с вдигната глава” „- 07.11.16г. И разбира се, политикът с морал направи точно обратното. И понеже е видно, че моралът там е дефицит, идва време за пазарлък. Ето как: „За тези две години не можем да направим трети компромис. Преди две години направихме компромис, не се харесвахме с АБВ,с РБ,с ПФ,но направихме компромис. Днес ние сме в опозиция по волята на народа“-13.11.16г.
Идва време и за въпроси, защо отново стои на дневен ред съставяне на правителство в рамките на този парламент – за власт и пари
Кой ще плати цената – народът. Кой губи от това – България.
Защо за власт и пари? Как така само преди една седмица увеличението на пенсиите, което беше предложено от ПФ и подкрепено от БСП, като наша последователна и трайна политика, беше див популизъм, който ще съсипе държавата, а днес това вече е възможно. Значи, когато става въпрос за грижа за възрастните хора, това е див популизъм, а когато става въпрос за власт на всяка цена, това е възможно.

Народът изгони ГЕРБ през вратата, а те сега искат да влязат през прозореца

Защо народът ще плати цената? Защото ГЕРБ заявиха, че целта на ново правителство на Бойко Борисов, РБ и ПФ е да продължат започнатото, а то е – 16 млрд. лв. дълг, отпечатъци в болници, корупция с ваксини за деца, далавери в армията, продадена България с кандидатура на Кристалина Георгиева, търг за оборудване на 15  пъти по-висока цена в посолствата, завишени цени за храна на деца в училищата, бронирани джипове за лов , а всъщност, за да ги кара Бойко Борисов, повишаване на винетките и акцизите, данък уикенд, правителство,което ще плаща здравни осигуровки на бежанци, но не на български граждани, това правителство, което ще гарантира домове на бежанци, но не и на български млади семейства. Заради всичко това народът ги изгони през вратата, а те сега се опиват да влязат обратно през прозореца.
И уж това се прави, за да се отговори на референдума и да се въведе мажоритарният вот. Лъжат. Хора, не им вярвайте! Те няма да го направят това. Защо? Защото референдумът поиска промяна, а те са същите, само че с разменени роли. Защото имаха един месец от референдума до днес. Ако имаха желание да го гледаме в парламента, вече можехме и да сме го гласували. Това е лицемерие, това е оправдание, за да продължат да стоят на власт и да довършат започнатото, а то е – кражби, назначения, предаване на националния интерес по всички поводи.

ГЕРБ стана резервна гума на РБ в името на властта и парите

И остава въпросът защо губи България. Обърнете поглед към Брюксел и ще разберете. Кога за пореден път Бойко Борисов се отметна – вчера. Къде – в Брюксел. Кой реши, че може да има правителство в този парламент, след като всички политически сили заявихме, че той вече е изчерпал доверието си, в различни моменти.  Защо се прави това?
Отговор даде г-н Цветанов вчера. Техните партньори в Европа – ЕНП, се чудели защо подават оставка, като България процъфтява. ЕНП иска те да останат. Срещу какво обаче, каква беше цената за това в Брюксел вчера? Срещу послушание и предаване на националния ни интерес. Г-н Борисов безпрекословно се съгласи отново да бъдат удължени санкциите срещу Русия. Г-н Борисов безпрекословно се съгласи да бъде продължена сегашната политика за бежанците. Послушание и политическо падение на една партия, която стига до степен от първа сила в държавата, от еднолично властване, да стане резервна гума на РБ, в името на властта и парите. Ако се състави това правителство, то няма да е по волята на българския народ, който каза „не“ на управлението на Бойко Борисов. То ще е отново по волята на чужди господари и отново срещу националния интерес на България. То е обречено, още преди да бъде създадено. Такова правителство не може да има дълъг живот. Затова ние продължаваме по пътя, който сме си начертали, сега с още по-голяма сила и основание. Ние сме единствената алтернатива. Имаме цел, поставена още преди шест месеца – промяна на България. Това, разбира се, минава и през промяна на БСП. Разбрахме народа си и сме единствената партия, която отвори вътре разговора за промяна в партията, която да даде повече власт на хората, а не на елитите. Чрез вътрешни референдуми, пряк избор на председател на партията, ограничаване на членството по право и делегираните членове, които години наред са в ръководни органи. Равни възможности за всеки член на БСП. Както има мандатност за общински и областни председатели, да разговаряме за мандатност и за председателя, така да има и за представителите ни във властта, с уважение, с поклон пред колегите, които имат опит, който са уважавани в обществото, които искаме да бъдат сред нас със своя опит и своята помощ. Но и да осигурим програма за обучение, секторно и политическо, на едно младо поколение политици и социалисти. И най-вече – ясна, конкретна, ангажирана към хората платформа и обръщение. Платформа, която да гарантира нашите изконни ценности в живота и на практика.
Справедливост – изправяме се срещу кражбата на обществени ресурси във всичките й форми, от политическа до битова престъпност и всеки, който е престъпник, да си намери мястото.
Равенство – да дадем равни възможности на всеки българин. Този, който може, да се развива. Но заради качествата си, а не, защото има връзки. Не, защото има леля или чичо във властта. Слабите, децата, възрастните да знаят, че ще имат адекватна и гарантирана сериозна държавна грижа за тях.
Икономика – българско, българско и пак българско производство, с цялата помощ и подкрепа и гаранции на държавата.
Образование – възможност всяко дете да учи и това да стане в координация с бизнеса, за да може след това този млад човек да работи.
Здраве – само здрава, образована и работеща нация е гаранция за просперитет.
Нека това да бъдат нашите акценти, разработени в конкретни мерки, и с това да излезем като предизборна платформа на Конгреса през февруари.
Във външната политика наша цел е да бъде връщане на достойнството на България на международната сцена. Повече никакъв слугинаж на чужди интереси. Никакво превиване на гръб на българските държавници, под натиск, срещу интереса на България.

В името на общите ни цели, напуснали социалисти, могат да възстановят членството си в БСП

За тази политика, която е амбициозна и ще срещне много съпротива, и ние си го знаем, ни трябват съюзници. Нека за бъдем съюзници с автентични, леви партии, сдружения и организации. Нека на онези млади, военни съюзи, интелигенция и работници, които подкрепиха Румен Радев, да кажем, че ние ще продължим по този път. Нека да продължават и те да бъдат с нас и ние няма да ги предадем.

Предлагам в тази връзка Националният съвет да обсъди и приемем следното обръщение:

„Ние, членовете на НС на БСП, водени от разбирането, че България се нуждае от план за бъдещето, политиците на отговарят на очакванията на хората, всички, заедно, трябва да извоюваме промяната в отношенията между институции и граждани. Само единни и с общи цели, левицата е единствената алтернатива, се обръщаме към всички социалисти, които през годините по една или друга причина напуснаха редиците на партията. Днес повече от всякога пред социалистите стои важната задача да поемем отговорността за извеждането на страната по друг, различен път. Ето защо само общите ни усилия и енергия могат да преодолеят препятствията, които стоят пред България. В името на общите ни цели, които желае, социалист, напуснал досега партията по някакви причини, нека да възстанови членството си в БСП. Обръщаме се и към нашите основни партийни структури – да отворим организациите към всички онези, които дълги години заедно работихме и водихме битки рамо до рамо. Имаме мисия – да променим България и живота в нея. Нека да го постигнем заедно!“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.