1850 коня за 40 богаташи

Изключителният модел Bugatti Bolide бе представен в окончателния си вид за производство от шефа на марката Шефан Винкелсман на изложението в Пебъл Бийч на калифорнийския бряг.

Bugatti Bolide развива над 500 км/ч, но може да се кара само на писта

За 2,17 секунди от 0 до 100 км/ч

Само преди година тази кола изглеждаше като фантазия, но вече е реалност. Серийният модел Bugatti Bolide с мощност 1850 конски сили бе представен на най-тузарското изложение за луксозни и класически автомобили в Пебъл Бийч (Калифорния).

Всъщност “сериен” не е точното определение, защото ще бъдат произведени само 40 екземпляра и те ще попаднат в ръцете на 40 стари и добри клиенти на марката с повече от една кола Bugatti в своя гараж.

Първите бройки от болида ще бъдат предадени на богатите си собственици в началото на 2024 г. на цена от 5 милиона евро.

За толкова много пари купувачите получават изключителна машина, базирана на серийния модел Chiron. Стандартната мощност от 1500 конски сили на 8,0-литровия двигател W16 с четири турбокомпресора обаче е увеличена с 350 конски сили с леки промени и използването на състезателен бензин със 110 вместо 98 октана. Колата няма да има хомологация за масовите пътища и ще може да се кара само на писта или на затворени трасета.

Паралелно с увеличаването на мощността расте и въртящият момент. При Chiron той е 1600 Нм, а при Bolide става 1850 Нм. В същото време автомобилът е олекотен до около 1500 кг благодарение на премахването на някои луксозни материали и широкото прилагане на карбон с акцент върху състезателното представяне. Това води до зашеметяващи динамични показатели. Високата по-малко от метър кола ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,17 секунди. На подходящо трасе може да се развие максимална скорост над 500 км/ч.

За да могат хората, които броят по 5 милиона евро за тази феноменална машина, да се насладят на нейните качества, от Bugatti ще организират периодично уикенди за каране по различни писти с необходимата логистична подкрепа и участие на професионални инструктори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили