На 13 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 13.11.2019

Повече от един тон пакети с кокаин събраха от атлантическото крайбрежие на Франция (ВИДЕО)

Чехия купува 12 бойни хеликоптера от САЩ

Тръмп и Макрон обсъдиха по телефона Сирия, Иран и срещата на върха на НАТО

Лекуваме се с по-модерни лекарства На извънредно заседание депутатите гласуваха финансовите рамки за НЗОК и ДОО (обзор)

Ураганен вятър в Далмация събори дървета и стълбове, вълните в морето достигнаха 6 метра (ВИДЕО)

КРИБ награди десетте най-добри бизнес лидери (СНИМКИ) "Мистър и Мисис икономика" са Атанас Добрев и Теодора Петкова

Луфтханза се съгласи на арбитраж в спора с кабинния персонал

Прокурист пое болницата в Пазарджик

Роман на Бойка Асиова излезе на турски език

Военни обезвредиха невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната

Заплатите нараснаха с 11% за година Средното възнаграждение за септември е 1266 лв.

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 13 ноември 2019

Пентагонът обяви сроковете за изтегляне на американските войски от Сирия

Официална Македония изпрати Плевнелиев с упреци

Официална Македония изпрати края на мандата на президента Росен Плевнелиев с упреци след едно от последните му интервюта, пише „Фокус“.

Проправителственият вестник „Вечер“ и телевизия „Сител“ цитират министъра на външните работи на Македония, Никола Поповски, който заявява: „Щеше да бъде добре, ако досегашният български президент Росен Плевнелиев имаше широтата, визията и уважението към волята на македонските граждани, както я имаше президентът Желю Желев, по времето на когото България първа призна независимостта на Македония. Той трябваше да предпочете протягането на ръка и посланията на мира, отколкото да преследва митове и да подстрекава лъжливи заплахи и фобии“.

Правейки сравнение между Желев и Плевнелиев, македонският външен министър констатира: „Желев беше голям човек, който заслужаваше нашето уважение, но това бяха други времена и други хора.“
В препоръката си „Плевнелиев да се огледа в Желев“ Никола Поповски е цитиран в „Стандарт“, телевизия „Канал 5“ и във „Фактор“.

Според вестник „Нова Македония“ Поповски акцентира върху съжалението, че Плевнелиев не е имал визионерството на д-р Желю Желев.

Телевизия „Нова“ цитира депутата от ВМРО-ДПМНЕ Зоран Илиовски, която смята, че „Уважаваме изявлението на досегашния президент на България, който гордо се похвали пред българската общественост, че не е посетил Македония по време на неговия мандат и между редовете изтъкна, че бил застъпник на изострянето на отношенията между България и Македония.“

Според Илиовски „Популисткото изявление на президента Плевнелиев е насочена предимно към българското общество и демонстрира мускули към Македония, като основание за гордост.“

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ смята, че в България безспорно ще се намерят хора, които да му ръкопляскат за подобно поведение, но с това няма да подобри отношенията между двете страни.
Той отбелязва, че с политиката, която България води през последните години към Македония, отношенията между двете страни се влошават и недоверието между политиците се увеличава, като в крайна сметка България няма да успее да „дисциплинира“ Македония.

В крайна сметка, според депутата Илиовски, „гневът на обикновените хора срещу България постоянно расте, както и съпротивата срещу македонските политици, ако те са склонни на някакви отстъпки.“
Според „Репортер“ и „Плюс Инфо“ акцентът в последното слово на президента Росен Плевнелиев се криел в тезата „Македония трябва да влезе в ЕС, но не и македонизмът“.

Македонският „Фокус“ пише, че според Плевнелиев „македонизмът е антидемократична идеология, която няма място в ЕС“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.