Снегът затвори Предела за камиони Ограничено е движението и по други планински пътища

Как се различава близначка?

Шефът на „Пирогов”: Не съм съкращавал хора, скоро ще има видимо увеличение на заплатите

20-годишно момиче е пребито в Студентски град Искали да го ограбят

22 март е Световниятден на водата

135 машини обработват улиците на София със смеси срещу заледяване

Тереза Мей ще поиска от ЕС солидарност срещу Русия по случая “Сергей Скрипал”

Мирослав Ненков: Липсата на анестезиолози е системен проблем Интересът на младите расте, но много от тях заминават в чужбина

САЩ дават 250 млн. долара за борба с руското влияние

Турция оспори границите в Егейско море

Марк Зукърбърг: Направихме грешки Шефът на Фейсбук обеща конкретни мерки срещу изтичането на данни

Руски експерти: Черноморският флот не може да се противопостави на американците

Папа Франциск към младите свещеници: Не се страхувайте от татуировките

Премиерът на Япония бил готов за среща с Ким Чен-ун

Температурите падат още

Официална Македония изпрати Плевнелиев с упреци

Официална Македония изпрати края на мандата на президента Росен Плевнелиев с упреци след едно от последните му интервюта, пише “Фокус”.

Проправителственият вестник “Вечер” и телевизия “Сител” цитират министъра на външните работи на Македония, Никола Поповски, който заявява: “Щеше да бъде добре, ако досегашният български президент Росен Плевнелиев имаше широтата, визията и уважението към волята на македонските граждани, както я имаше президентът Желю Желев, по времето на когото България първа призна независимостта на Македония. Той трябваше да предпочете протягането на ръка и посланията на мира, отколкото да преследва митове и да подстрекава лъжливи заплахи и фобии”.

Правейки сравнение между Желев и Плевнелиев, македонският външен министър констатира: “Желев беше голям човек, който заслужаваше нашето уважение, но това бяха други времена и други хора.”
В препоръката си “Плевнелиев да се огледа в Желев” Никола Поповски е цитиран в “Стандарт”, телевизия “Канал 5” и във “Фактор”.

Според вестник “Нова Македония” Поповски акцентира върху съжалението, че Плевнелиев не е имал визионерството на д-р Желю Желев.

Телевизия “Нова” цитира депутата от ВМРО-ДПМНЕ Зоран Илиовски, която смята, че “Уважаваме изявлението на досегашния президент на България, който гордо се похвали пред българската общественост, че не е посетил Македония по време на неговия мандат и между редовете изтъкна, че бил застъпник на изострянето на отношенията между България и Македония.”

Според Илиовски “Популисткото изявление на президента Плевнелиев е насочена предимно към българското общество и демонстрира мускули към Македония, като основание за гордост.”

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ смята, че в България безспорно ще се намерят хора, които да му ръкопляскат за подобно поведение, но с това няма да подобри отношенията между двете страни.
Той отбелязва, че с политиката, която България води през последните години към Македония, отношенията между двете страни се влошават и недоверието между политиците се увеличава, като в крайна сметка България няма да успее да “дисциплинира” Македония.

В крайна сметка, според депутата Илиовски, “гневът на обикновените хора срещу България постоянно расте, както и съпротивата срещу македонските политици, ако те са склонни на някакви отстъпки.”
Според “Репортер” и “Плюс Инфо” акцентът в последното слово на президента Росен Плевнелиев се криел в тезата “Македония трябва да влезе в ЕС, но не и македонизмът”.

Македонският “Фокус” пише, че според Плевнелиев “македонизмът е антидемократична идеология, която няма място в ЕС”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.