Бареков обжалва пред ВАС отказа на ЦИК да регистрира партията му с новото име „Презареди БГ“

В законоустановения срок председателят на „Презареди БГ“ Николай Бареков внесе жалба в Централната избирателна комисия срещу решението, с което бе отказана регистрацията на формацията за участие в изборите за 44-то НС, съобщиха от партията.

Според Бареков решението на Комисията е неправилно, необосновано и незаконосъобразно. В документа евродепутатът излага подробно фактите и обстоятелствата, доказващи това твърдение. Като припомня, че по време на проведения на 07 януари Национален конгрес след гласуване е било променено името на партията на „ ДВИЖЕНИЕ ПРЕЗАРЕДИ БЪЛГАРИЯ“, а на провело се на 02.02.2017 открито съдебно заседание в СГС е постановено решение, по силата на което партията е преименувана, но заради 7-дневнения срок за обжалване решението е влязло в сила на 09.02.2017 год, Бареков счита, че са налице правни основания да обжалва несправедливото решение на ЦИК за отхвърляне регистрация за участие в изборите.

Той изтъква още, че след като на 08 февруари е подал документи за регистрация на партията, членовете на ЦИК са констатирали, че са изрядни, тъй като не са посочили забележки и не са дали указания за отстраняването на каквито и да било непълноти или несъответствия в тях.

От жалбата става ясно още, че Бареков отхвърля категорично варианта, който бе подложен на обсъждане по време на проведения 3-часов дебат по казуса от членовете на ЦИК, партията да бъде регистрирана и изписана в бюлетината като „България без цензура“. По думите му, тъй като името ББЦ е заличено в правния мир, няма как да бъде участник в изборния процес.

Предстои ВАС да разгледа жалбата и да се произнесе в тридневен срок от получаването й. Евродепутатът очаква върховните съдии като се придържат към разпоредбите на материалния закон да постановят решение, с което да допуснат формацията му до изборите, които ще се проведат на 26-и март.
Междувременно СГС цинично отказа за пореден път да даде официалното решение на съда за преименуването на партията, въпреки че според закона то официално е излязло вчера.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Надявам се да НЕ “ Презареди Баългария “ това човече – нито журналист, нито политик, въобще кръгла нула! А ако все пак регистрира нещо – надявам се няма да има хора, които ще му повярват !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.