189 души в риск след атаката срещу НАП (обзор)

Във вторник антимафиоти от ГДБОП шест часа обискираха офиса на фирмата, където работел Кристиян Бойков. Иззети бяха всичките компютри, които ще бъдат щателно проверени. Снимка: Булфото

Имена, ЕГН, адрес и номер на лична карта има в изтеклите файлове

За 189 души съществува риск от потенциални злоупотреби след хакерската атака срещу НАП миналата седмица. Това установи проверка на приходната агенция. В незаконно разпространените файлове за застрашените граждани има комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. Всичките 189 човека ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите по телефон или имейл. От ведомството допълниха, че няма необходимост за близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да си сменят личните си карти.

За хакерската атака е обвинен 20-годишният Кристиян Бойков. “В момента за нас е ясно, че този обвиняем и само маша. Основната версия е, че фирмата в която Бойков работи, се занимава с нещо като киберрекет – с удряне на фирми, търговски дружества, държавни организации с цел нарушаване на тяхната сигурност и съответно по-късно да бъдат привлечени като клиенти”, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев. При разкодирането на компютъра на Кристиян Бойков станало ясно, че той е търсил информации за премиера Бойко Борисов, за главния прокурор Сотир Цацаров и за депутата Делян Пеевски. Във вторник вечерта антимафиоти от ГДБОП обискираха офиса на “Tad group”.

Днес от НАП препоръчаха гражданите, които имат персонален идентификационен номер да си го сменят, въпреки че сред хакнатите файлове няма такива засега. От ведомството успокоиха и, че със изнесените данни няма да може да се извършват незаконни сделки или да се теглят кредити – банки и финансови институции, нотариуси и други са предупредени за повишено внимание.

От НАП съобщиха, че приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще заработи скоро.

 

Акция

Спецпрокуратурата поема разследването

Специализираната прокуратура поема разследването за хакерската атака в НАП, стана ясно днес. Досега то бе в градска прокуратура, но тъй като има данни за организирана престъпна група с него са заемат спецобвинителите.

След акцията на ГДБОП във офиса на „Tad group” за разпит бе отведен търговският директор на фирмата Георги Янков. По време на претърсването собственикът на дружеството Иван Тодоров е бил в Канада. Адвокатът на фирмата пък се усъмни, че данните в компютъра на Кристиян Бойков може да са записани, след като машината е била иззета.

Коментари

Задължително поле