Русенци протестираха срещу лошо лекарско отношение

Русенци излязоха на протест пред общината вчера. Те не одобряват начина на лечение в русенските болници, информира БНТ. Основните им искания са лекарите, допуснали фатални грешки, да бъдат наказани.

До недоволството се стигна след смъртта на 19 годишната Стефани през октомври миналата година. За случилото се родителите обвиняват болницата в града. Майката разказа, че дъщеря й имала оплаквания от болки в стомаха.

"Спешно я заведохме при личния лекар. Не и направи кръвна картина, което е голяма грешка за мене. Ходене по мъките. Една голяма въртележка от доктор на доктор", разказва майката Силвия Димитрова пред БНТ.

През есента на миналата година Стефани била приета в русенската болница.

"Аз съм гонила докторката по коридорите с нейното надменно държание, нехуманно", казва още Димитрова.

Организаторът на протеста Галина Илиева твърди, че нейни близки са потърпевши заради лошо отношение, небрежност и лекарски грешки.

Нейната майка е била настанена в психодиспансера в стая с висока степен на зависимост от грижи. Там след 17-дневно лечение внезапно е починала.

"В деня на смъртта не ми казаха каква е причината. Впоследствие ми дадоха съобщение, от което се виждаше, че парче храна е застанало на гръкляна й", разказа Галина Илиева пред БТВ.

„Преживях всичко много тежко”, заяви тя. Илиева се оплака от лошо отношение от страна на лекарите.

Две години по-късно тя е дала гласност на случая, но срещу нея е заведено дело за обида и клевета.

Русенци настояват за оставката на управителя на болницата.

"Ако министърът ми поиска оставката аз не мога да не му я дам. В живота има заболявания, които наистина не може да се предрешат само от лекарите и да променят своя ход", твърди изп. директор на УМБАЛ Русе Д-р Иван Стоянов пред БНТ.

Директорът на болницата е категоричен, че по случая „Стефани" лекарите са изпълнили съвестно своя дълг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България