19 годишна шампионка спаси давещо се момче

Женя ще кандидатства в НСА за кинезитерапевт

19 годишната Женя Райкова е спасила давещо се момче на Северния плаж в Бургас.  Неколкократната шампионка по водно спасяване е измъкнала 14 годишния бургазлия от лапите на жестоко мъртво вълнение.

Случилото се на Северния плаж, разтърси морския град вчера, когато новината обиколи Бургас."Това бе като водно кръщение за Женя. На 5 юни, морето бе бурно, дърпаше на 300 метра навътре. Бяхме свършили работа и тя си тръгна в късния следобед. Казах и: "В такова време трябва да се пробваш за спасяване", разкри бащата Росен Райков.

Младата спасителка на плажа яхнала велосипеда си и се отправила по крайбрежната алея в посока Немската гимназия, откъдето имала да взема документи. Разказва, че минавайки край Северния плаж, в района на заведението "Фиеста" чула викове за помощ.

На брега имало три малки момчета, а в морето техен приятел се борел с вълните. Без да губи време, момичето свалило само маратонките си, хвърлило на една страна велосипеда и се гмурнало сред опасните вълни.

Стигайки до давещия се ученик, видяла, че той е смъртно уплашен. Започнал да я дърпа, да ръкомаха и не можел да се успокои. "Аз съм спасител. Отпусни се. Ще ти помогна", казала Женя. Детето се успокоило и се оставило тя да го изтегли от морето.

Женя е бургазлийка, абитуриентка на Немската гимназия "Гьоте". Балът и бил на 25 май в Слънчев бряг. Два дни по- късно започва работа на Централния плаж в Бургас като спасител. Тя е неколкократна шампионка по водно спасяване, баща и - Росен - също работи като спасител на централния плаж. Спасители са и двамата и братя. По- големият е на 25, а по малкият сега е студент в НСА, но ще става треньор по футбол, разказа бащата Росен Райков. За академията мечтае и Женя. Тя иска да завърши със специалност кинезитерапевт, а втората и специалност да е треньор по плуване.

Вчера Женя Райкова бе на работния си пост- на вишката на Централния плаж и се чувстваше притеснена, че покрай смелото и поведение, вече всички я познават.

Коментари

Задължително поле