19 милиона платени от джоба ни за дела в Страсбург

Нито стотинка не е върната на данъкоплатците от виновните държавни служители

623 дела заведени срещу България за 2017 г.

През 2018 г. постановените решения срещу България са 55, от които 27 са осъдителни

Най-много обезщетения платени през 2009 г. - 3,5 млн. лв.

Спорове в парламента за доклада на Министерство на правосъдието

0203_1_29090719 милиона лева са изплатените обезщетения от държавата по дела, заведени от 2005 г. досега в Европейския съд по правата на човека (ЕСЧП) в Страсбург. Паричните суми се изплащат на жалбоподателите от данъците на българите, но нито стотинка от тях не е върната в хазната по Закона за държавния служител и по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. По тези нормативни актове държавата може да търси персонална отговорност от виновните за осъдителните присъди. Това стана ясно в парламента, където бе приет докладът на Министерство на правосъдието за изпълнението на решенията на ЕСЧП срещу България през 2017 г. Според отчета срещу държавата са заведени 623 дела и така сме на 15-о място в Европейския съюз. Постановени са 65 съдебни решения, от които по 31 дела страната ни е била осъдена. През 2018 г. решенията срещу България са 55, от които 27 са осъдителни.

В отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос от депутата Филип Попов от БСП става ясно, че през 2018 г. са изплатени 1,7 милиона лева. През 2017 г. сумата е била 1 421 511 лева. През годините назад най-много обезщетения по осъдителни присъди има през 2009 г. - 3 534 000 лева.

Докладът породи спор между депутатите. “Държавата не спазва закона и не завежда регресни искове срещу длъжностните лица, заради които България е осъдена”, обяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя обеща, че когато дойде на власт, ще прати на съд всички отговорни лица и политици, заради които данъкоплатците са били принудени да вадят пари от джоба си.

“В закона пише, че този, който е причинил тази вреда умишлено чрез незаконосъобразни действия или бездействия, трябва да носи отговорност, като плати от джоба си”, заяви Нинова. И цитира закона, според който отговорността на виновния се осъществява в пълен размер.

Нинова попита кога премиерът Бойко Борисов ще заведе дело срещу себе си по дело в Европейския съд по правата на човека, заради което бяхме осъдени да платим от бюджета 55 хил. евро. Става въпрос за осъдително решение на ЕСПЧ от 2012 г. за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който през декември 2003 г. почина, след като бе обстрелван с ганатомети от спецполицаи, тъй като се бе барикадирал в дома си в Харманли. Акцията бе ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. “Или кога Борисов ще заведе дело срещу Цветанов - за 120 хил. евро”.

“Явно от вчера сте в процес на бавна ескалация на разнообразни тези. Не ми стана ясно кой закон - виждате в доклада каква е разнообразността на делата”, каза депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. И препоръча на Нинова първо да се заеме със собствените си дела. “Когато осъдите себе си за “Техноимпекс”, тогава питайте Борисов, кога ще съди себе си. Когато осъдите Овчаров за “Белене”, тогава питайте Борисов за Цветанов”, посъветва Кирилов.

Зам. правосъдният министър Николай Проданов похвали доклада и подчерта, че България е на 15-то място в ЕС по висящи жалби. “Жалбите намаляват”, увери заместникът на Цецка Цачева.

 

С регресен иск

Властта може да си търси платеното

Министерският съвет (МС) има право на регресен (обратен иск) спрямо длъжностно лице, чието действие или бездействие е довело до осъдително решение на съда в Страсбург, припомниха юристи. Всичко, което е платено от държавния бюджет заради персоналната отговорност на някой може да бъде търсено от него съгласно Закона за отговорността на държавата и Закона за държавния служител. По отношение на магистратите е забранено да се осъществява т.нар. регресна отговорност, за да могат те да правораздават без страх от последствия, но не е така по отношение на изпълнителната власт. „Защо финансовият министър Горанов не предяви регресен иск за вредите, нанесени от Цветанов? По всички дела, по които България е осъдена за нарушаване презумпцията за невиновност, евросъдът персонално е посочил действия на тогавашния вътрешен министър Цветанов. Само за 2-3 г. благодарение на желанието му за зрелищен пиар, ние данъкоплатците сме ощетени с 200 000 лв”, коментира адв. Михаил Екимджиев.

 

Емилия Масларова: Никой не може да ми върне здравето и загубата на близки

02-5Не съм искала да съдя държавата. За мен беше важно да получа морално удовлетворение, но за съжаление и това не се случи.

Няма кой да ми върне нито здравето, нито двама от най-близките ми хора, които загубих. Парите, които ми присъди Европейският съд за правата на човека нямат никакво значение. Живот и здраве не се купуват.

Сега ми звучат много странно воплите на министър Банов как щяло детето му да ходи на училище. Някой помисли ли за нашите близки?

 

Борислав Гуцанов: Спечелих дело и в България

ВКС ми присъди 60 000 лв.

02-4Спечелих дело в Страсбург през 2013 г. и ми бяха присъдени 40 000 евро за причинени неимуществени вреди на семейството ми, както и за показното унижение при задържането ми. Европейският съд по правата на човека прецени, че е нарушена презумпцията за невиновност от страна на министъра на вътрешните работи и на съда. Присъдиха ми и 4000 евро за разходи и разноски по делото. Решението на съда е 80 страници. В него е записано, че има и неоправдана продължителност на задържането ми, че е нарушено правото ми да бъда изправен своевременно пред съдия.

За съжаление, в България едни хора си използват служебното положение за политически цели, за сплашване, или за личен пиар. Направеното срещу мен беше чисто политическо действие.

През декември миналата година спечелих дело и в България. ВКС ми присъди 60 000 лева.

 

Последната присъда

5000 евро за бивш социален министър

Стотици хиляди платени след шумни арести

Бившият депутат от БСП и бивш социален министър в кабинета “Станишев” (2005-2009 г.) Емилия Масларова осъди България в Страсбург, защото представители на държавните власти са погазили презумпцията за невиновност спрямо нея. Миналата седмица Европейският съд за правата на човека реши, че държавата трябва да й плати 5000 евро и още 3000 евро за разноски по делото.

Решението по делото “Масларова” е поредното, по което България е осъдена за нарушаване на презумпцията за невиновност с публични изявления на хора от власта. Бившият социален министър бе пратена на съд през 2010 г. за престъпления по служба и длъжностно присвояване на 11 млн. лв. от ремонт на Център за комплексно социално обслужване в Стара Загора. През декември 2015 г. Софийския градски съд я оправда, а две години по-късно апелативният съд върна делото на прокуратурата. Оттогава процесът е висящ.

Заради идентични нарушения държавата беше осъдена по дела, заведени от арестувани при акции с шумни имена, когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов. Операциите тогава бяха заснети от екипи на МВР и предоставени на медиите. Компенсация от над 109 000 евро получиха задържаните при операция “Октопод” през 2010 г. Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовиците. Преди тях дело в Страсбург спечели бившият шеф на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, арестуван при операция “Медузите” през 2010 г. Гуцанов получи 44 000 евро. Дело в Страсбург спецчели и шефът на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов и му бяха присъдени 5100 евро. В края на миналата година бившият военен министър Николай Цонев осъди окончателно държавата за 100 000 лева за бруталния арест през 2010 г., при който той бе наречен “абсолютен престъпник”.

Коментари

Задължително поле