1900 фирми са големите длъжници с над 50 000 лева

Рекордьор с 6 млн.лева оглавява класацията

1900 фирми са големите длъжници с над 50 000 лева от 7 области, посочиха на пресконференция от НАП Варна.

Рекордьор с борчове към хазната от 6 млн. лева оглавява черната класация. В същото време със 7 % има ръст в събирането на просрочените задължения и в бюджета само от офиса във Варна са влезли с 20 млн. лева повече през м.г. в сравнение с предходната, посочи Милена Колева, шеф на териториалната приходна агенция.

С над 83 млн. лева повече са събраните данъци през 2018 г. в национален мащаб от доброволно декларираните приходи. Данъкоплатците в страната са станали по-дисциплинирани и фискално грамотни, коментира Колева.

Според нея рестриктивните мерки са отстъпили на диалога и партньорството с бизнеса, както и на убеждаването спрямо трудните и рискови субекти.

Показателно в това отношение са и три пъти по-малкото ревизионни актове от проверки през изминалата лятна кампания по Северното Черноморие. До 30 септември е срокът за самостоятелно коригиране на данъчните декларации, без да се налагат санкции, припомни шефката на НАП Варна. 2018 година е рекордна за териториалната агенция, която отчита близо 2 млрд. лева събрани приходи в бюджета.

От началото на новата данъчна кампания от 10 януари до сега постъпилите декларации за доходи във Варна и останалите 6 области са 3800, от които 890 по електронен път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони