Над 5000 души се очакват на Празника на яйцето в Павликени

Над 5000 души се очаква да се стекат за традиционния Празник на яйцето в Павликени. Проявата, която ще се проведе за четвърти път е под мотото "Едно яйце, много възможности", насрочена е за 29 април в градския парк "Кирил Ракаров". Това съобщи кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

За поредна година заводът "Хайпро България" ще предостави за веселието 4000 яйца. Бюджетът на всички прояви възлиза на около 12 000 лв., като 5000 лв. дава общината от хазната си, а останалите средства са от спонсори и фирми, които искат да рекламират дейността си по време на концертите и всички състезания.

По традиция всички, които гостуват в Павликени в този ден, ще могат да опитат от прочутите и много разнообразни омлети на майстор-готвачът Елена Божанова. Тя ще приготви 1001 омлета с 800 яйца. За ценителите на виното пък ще бъде инсталирана специална инсталация на местен винопроизводител.

Самодейци от читалище „Орач“ в село Паскалевец ще аранжират типичен селски двор с етнографски предмети.

"Тази година ще бъде още по-интересно, защото игрите са по-различни и по-предизвикателни. Остава същата само т. нар. „Руска рулетка“, в която играчите пробват да не се застрелят със сурово яйце. В нея ще могат да се включат 36 човека. Ще има състезания за кметове и секретари на общини. Ученици пък ще демонстрират умения по аранжиране на яйчено плато.Освен това се свързахме с туроператори и за празника ще пристигнат автобуси с туристи от София, варна, Бургас и Пловдив. През целия ден за посетители ще бъде отворена зоологическата градина. Всеки ще може да си тръгне със снимка за спомен от специално оформен фотокът", обяви още инж.Манолов.

Кметът на общината отново е поканил Иван Звездев да бъде председател на кулинарното жури. А за всички победители наградата този път е зографисано от тревненски майстор яйце и дървени танури за рязане на мезета.

През празничния ден в продължение на 11 часа ще има богата музикално-артистична програма. На сцената в парка ще пее Михаела Филева, която е поканена след анкета сред местните жители и учениците в школата. Вечерта пък е предвиден рок концерт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България