Глобалното затопляне е намалило добива на 4-те основни култури

Глобалното затопляне е намалило добива на четири от най-популярните реколти в световен мащаб - пшеница, ориз, царевица и соя, показва ново проучване, цитирано от агенция Sputnik.

Един от авторите на изследването проф. Сентхолд Асенж от Университета във Флорида заяви, че дори и най-малката промяна в температурите ще има огромен ефект върху реколтите, съобщава БГНЕС. „В това изследване ние разглеждаме как температурите ще се отразят на някои основни култури. Установихме, че всяка промяна или увеличаване на температурите ще има доста голям ефект върху добива и продукцията на основните посеви“, заяви той.

Не във всички страни по света ефектите ще са еднакви, като някои държави са по-застрашени от други. Реколтата на „царевицата в САЩ ще спада с 10% за всеки градус глобални температурни промени“, посочи той. В някои държави обаче увеличаването на температурите е довело и до увеличаване на реколтите. „В Северен Китай можем да видим 2-процентово увеличение за всеки градус. Същото се отнася и за ориза и царевицата във Франция, където наблюдаваме 4-процентово увеличение“, заяви Асенж.

Въпреки това масовият ефект от глобалното затопляне ще е негативен, като покачване с 4 градуса може да причини намаление на добива на пшеница, ориз, царевица и соя с близо една четвърт. Тези култури осигуряват две трети от световните запаси на храна в момента.

Изследването е било проведено от учени в Китай, Германия, Белгия, Италия, Франция, Испания, Филипините и САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка