2 години затвор за измамник, обещал инвалидна количка

Снимка: Архив

Шуменец, който се представи за служител на ТЕЛК, обеща инвалидна количка на дядо, а вместо това го обра, беше наказан ефективно с 2 г. затвор. Присъдата е на Районния съд в Шумен, а магистрати постановяват осъденият О.Р. да върне и 1500 лв. заедно с лихвите на 85-годишният старец.

Измамникът похитил дядото на 15 януари т.г. в района на ДКЦ-1 в Шумен, след като забелязал, че той се придвижва с бастун. Заговорил го и му предложил осигуряване на инвалидна количка. Обяснил, че работи в ТЕЛК, има познати там и може да съдейства. Първо обаче, старецът трябвало да даде 150-170 лв., които после щели да му възстановят. Дядото се съгласил и качил в личния си автомобил непознатия, за да отидат заедно до дома му за пари. В жилището дядото съвсем непредпазливо извадил пред госта стара дървена кутия, в която си държал спестяванията и извадил от нея 200 лв. Когато излязъл от стаята, измамникът се възползвал и взел всички налични банкноти. Обяснил, че слиза пред блока, за да чака там пенсионера. Когато домакинът слязъл, нямало никой и бързо разбрал, че е станал жертва на крадец.

О.Р. хванал такси и обиколил няколко заложни къщи, където бил заложил телевизора си и три GSM-а. С откраднатите пари ги откупил.

О.Р. е осъждан за престъпления срещу собствеността. Пред съда той признал всички факти от обвинителния акт, поискал делото да се гледа по съкратен ред и така присъдата му се намалява с 1/3. От последния му престой в затвора са минали повече от 5 г., затова съдът решава да търпи новото наказание при общ режим. Има право да го обжалва пред Окръжен съд-Шумен.

Коментари

Задължително поле